zaterdag 20 oktober

Rustig en droog

Vanochtend is het in sommige regio's in Limburg al van bij de start zonnig. Op andere plaatsen komt er echter ook mist voor. Dat laatste is vooral het geval in het zuiden van de provincie. Niet overal zal dit ochtendgrijs even snel verdwijnen, maar uiteindelijk zal de zon toch wel in heel Limburg aan de hemel verschijnen.

De temperatuur loopt op naar een maximum rond 15 a 16°C, wat een perfect normale waarde voor de tijd van het jaar is. Doordat er nauwelijks wind staat zal het ook best zacht aanvoelen...

...

Afbeelding

Laatste update: Ruben - 09:11u | Powered by Essec-BNS

Het weer voor de volgende dagen

Zondag kan er eerst kil ochtendgrijs voorkomen, maar later wordt het overal in Limburg vrij zonnig en zacht.
Vanaf maandag kiest de aanspannende wind voor noordelijke richtingen, waardoor het een aantal graden koeler wordt. Maandagochtend zal het tijdelijk wat gaan regenen.
Ook op dinsdag en woensdag kan het af en toe wat miezeren, maar veel neerslag is er zeker niet te verwachten. De maxima blijven ergens tussen 13 en 15°C uitkomen.

zo 21 okt

3
17
10
ZO1

Zacht en vrij zonnig

Ook zondag vertoeven we nog onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied.
Daardoor blijven buien op afstand en komt er geregeld ruimte voor de zon. 's Ochtends zou er mogelijk eerst wel wat mist kunnen voorkomen.
Na een frisse start met verspreid wat lichte grondvorst loopt de temperatuur op naar maxima rond 17°C. Het blijft nagenoeg windstil.

Tijdens de nacht naar maandag blijft het kalm en droog.

Lees meer
85%

Zekerheid weersverwachting

ma 22 okt

10
13
90
NO3-4

Koeler met eerst wat regen

Maandagochtend draait de wind naar het noorden, en daarmee stroomt er dan ook koelere lucht richting Limburg.
De temperatuur loopt nog op naar 13 tot hooguit 14°C, wat een paar graadjes koeler dan het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar is. 
Vooral in de ochtend en tijdens het eerste deel van de voormiddag kan het een tijdje gaan regenen. Grote hoeveelheden zijn er niet te verwachten, maar wél genoeg om er nat van te worden. Momenteel komen de weermodellen met 1 tot 3 liter per vierkante meter boven Limburg.

Tijdens het tweede deel van de voormiddag trekt de regen weg richting Duitsland. Er volgt dan een afwisseling van zon en wolken. Een lichte lokale bui is niet uitgesloten, maar op de meeste plaatsen in Limburg blijft het de rest van de dag droog. De neerslagkans van 90% heeft in dit geval dus betrekking tot de ochtend. 's Middags waait er een matige noordenwind. 's Avonds zal deze grotendeels wegvallen.
Tijdens het eerste deel van de nacht naar dinsdag zal het nog snel afkoelen, maar zodra de bewolking in het tweede deel van de nacht toeneemt wordt de afkoeling omgekeerd in een verzachting.

Lees meer
90%

Zekerheid weersverwachting

di 23 okt

7
13
70
N4-3

Wisselvallig

Dinsdag zullen er vooral boven Nederland en Duitsland buien actief zijn. Het noorden van Limburg zit op de eerste rij om eens met een uitlopertje te maken te krijgen, maar het zal toch wel overwegend droog blijven. Hoe meer naar het zuiden, hoe groter de kans dat het volledig droog blijft.

Met maxima rond 12 a 13°C is het ietwat aan de frisse kant.
's Middags staat er zo'n 4 Beaufort uit het noordwesten, waarmee het koudegevoel wat wordt aangewakkerd. 's Avonds zal de wind iets luwen.

Tijdens de nacht naar woensdag blijft het vrij zacht vanwege wolken en wind.

Lees meer
80%

Zekerheid weersverwachting

wo 24 okt

10
15
80
N3-4

Veel bewolking

Woensdag trekken er vanuit het noordwesten veel lage wolken over Limburg. Die wolken kunnen van tijd tot tijd ook dik genoeg worden om wat lichte regen of motregen te lossen.
Vanwege de matige noordwestenwind en het ontbreken van brede opklaringen zal het wat frisser aanvoelen dan de maxima van ongeveer 15°C doen vermoeden.

Lees meer
75%

Zekerheid weersverwachting

do 25 okt

11
15
50
W2-3

Meestal droog

Donderdag slepen er van tijd tot tijd wolkenvelden over Limburg. Daaruit kan er hier en daar eens een bui vallen. Af en toe kan er ook een bredere opklaring verschijnen, al zal niet iedereen in Limburg hier gelijkmatig mee worden bedeeld. Dat laatste geldt uiteraard ook voor de buien.

Het wordt maximaal een graad of 15, en dat is perfect normaal voor de tijd van het jaar.
De wind waait matig uit westelijke richting.

Lees meer
70%

Zekerheid weersverwachting

Ruben Weytjens Noorderlichtman

Naast weerman voor Limburg ben ik ook noorderlichtman in IJsland, Finland, Noorwegen en Spitsbergen. Want zoals ik weersverwachtingen voor Limburg maak, zo maak ik noorderlichtverwachtingen voor het hoge noorden.

Noorderlicht is voor mij het mooiste natuurfenomeen dat wij hier op Aarde met onze blote ogen kunnen waarnemen. Het komt in Limburg slechts zeer zelden voor, maar ten noorden van de noordpoolcirkel maak je tijdens heldere nachten een goede kans om het te zien. Ik reis daarom ook vaak naar het noorden van Europa om dit verschijnsel te kunnen zien, soms prive maar vaak ook als gids/reisleider.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen