woensdag 19 december

Meestal droog

Vannacht neemt de bewolking verder toe. Na 3 uur zal er dan een verzwakkende regenzone van west naar oost over de provincie trekken. Veel regen zal er boven Limburg uiteindelijk dus ook niet meer naar beneden komen.
De temperatuur blijft vlot boven het vriespunt, met aan het begin van de nacht minima rond +3°C.

In de loop van de ochtend verplaatst de storing zich verder richting Duitsland. In Limburg blijft het vervolgens op vele plaatsen droog, met hier en daar nog eens even een lokale bui. De kans op zo'n bui is het grootst in de late namiddag en tijdens het eerste deel van de avond.

Er mag een matige zuidwestenwind verwacht worden en de temperatuur loopt op naar een vrij zachte +8 tot +9°C.

Ook gedurende...

Laatste update: Ruben - 20:15u | Powered by Essec-BNS

Het weer voor de volgende dagen

Wisselvallig. Eerst is het nog meestal droog, maar zeker vanaf vrijdag kan er soms veel regen vallen. Ook de wind kan vrijdag en tijdens het weekend soms pittig uit de hoek komen.
We stevenen volgens de weerkaarten van vandaag en de voorbije dagen af op een knalgroene Kerst. In de aanloop naar de kerstdagen kan er periodiek ook flink wat regen vallen.

do 20 dec

5
8
70
ZW3-4

Wisselvallig

Donderdag kunnen er van tijd tot tijd buien over Limburg trekken. Vooral het noorden van de provincie lijkt hiermee het vaakst te maken te zullen krijgen. Tussendoor zal het echter ook wel eens meerdere uren droog blijven.

De temperatuur zet misschien even een klein stapje terug, maar dit is zeker niet de voorbode van een kouder weertype. Integendeel, vanaf vrijdag wordt het flink zachter.

In het tweede deel van de dag zal het wat harder gaan waaien, met windvlagen om en bij 50 km/u.
Tijdens de nacht naar vrijdag spant de wind verder aan. Deze wind zorgt ook voor oplopende temperaturen, waardoor het tegen de ochtend meerdere graden zachter is dan bij het begin van de nacht.
Na middernacht gaat het bovendien flink regenen, met nog vóór zonsopkomst (achter de wolken) mogelijk meer dan 10 liter per vierkante meter.

Lees meer
85%

Zekerheid weersverwachting

vr 21 dec

7
13
90
ZW4-5

Regen en wind

Vrijdag mag Limburg vooral voormiddag veel regen en wind verwachten. Er kan 5 tot 10 liter per vierkante meter vallen, en de rukwinden kunnen volgens de actuele inschatting oplopen naar snelheden tussen 60 en 70 km/u.

Namiddag zou het dan geleidelijk droger worden, waarna een droge avond volgt. Maar aangezien er 's nachts alweer regen berekend wordt moeten we nog maar even afwachten of deze timing gerespecteerd wordt. Uiteraard zullen de details de komende dagen nog verder worden aangescherpt.

Het blijft in ieder geval zeer zacht voor bij het begin van de kalenderwinter. De wind stuwt de temperatuur naar een maximum rond 13°C.

Op deze kortste dag van het jaar komt de zon op omstreeks 8.35 uur en gaat ze weer onder om 16.33 uur. De daglicht-periode duurt dus 7 uur en 55 minuten. 

Lees meer
75%

Zekerheid weersverwachting

za 22 dec

6
11
75
W4-5

Wisselvallig

Zaterdag wordt een wisselvallige dag, al zullen de droge perioden het weerbeeld wel overheersen. Vooral in de ochtend is de kans om een bui te pakken te krijgen groot. Ook later op de dag kunnen er verspreid een aantal buien vallen, maar dan zal er meer droge ruimte zijn tussen die buien.

Het blijft bovendien behoorlijk winderig, met voormiddag gemiddeld 5 Beaufort uit het westen en rukwinden tot zo'n 60 km/u. Namiddag zal de wind iets in kracht afnemen.
Het blijft zacht voor de tijd van het jaar, met maxima om en bij +11°C.

Vanaf vandaag gaan de dagen weer lengen tot en met vrijdag 21 juni. 

Lees meer
75%

Zekerheid weersverwachting

zo 23 dec

7
12
90
ZW4-5

Perioden met regen

Ook voor zondag ziet het er uiterst wisselvallig uit, regenvlagen en flink wat wind.
De temperatuur is zeer zacht te noemen, met maxima rond maar liefst 12°C. Gemiddeld genomen hebben we deze tijd van het jaar recht op 6 a 7°C.

Op de timing van de neerslag zit er momenteel nog wel rek. In het beste geval verloopt de daglicht-periode overwegend droog, en regent het vooral 's avonds.

Lees meer
60%

Zekerheid weersverwachting

Ruben Weytjens Noorderlichtman

Naast weerman voor Limburg ben ik ook noorderlichtman in IJsland, Finland, Noorwegen en Spitsbergen. Want zoals ik weersverwachtingen voor Limburg maak, zo maak ik noorderlichtverwachtingen voor het hoge noorden.

Noorderlicht is voor mij het mooiste natuurfenomeen dat wij hier op Aarde met onze blote ogen kunnen waarnemen. Het komt in Limburg slechts zeer zelden voor, maar ten noorden van de noordpoolcirkel maak je tijdens heldere nachten een goede kans om het te zien. Ik reis daarom ook vaak naar het noorden van Europa om dit verschijnsel te kunnen zien, soms prive maar vaak ook als gids/reisleider.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen