Algemene mededeling naar aanleiding van vele vragen en verzoekjes

Beste bezoeker,

Ik zou hier graag even een algemeen woordje uitleg geven naar aanleiding van de vele verzoekjes die ik krijg. Verzoekjes om een weersverwachting voor een bepaalde regio in België, of vakantiebestemmingen buiten België. Ik kan daar helaas niet op ingaan, en dat heeft zo zijn redenen...


Mijn eigen manier van werken

Ik heb gedurende de voorbije 10 jaar mijn geheel eigen manier om weersverwachtingen op te stellen ontwikkeld. Ik tracht een zo betrouwbaar mogelijke verwachting op te stellen en daarvoor baseer ik mij op meerdere weermodellen en pluimverwachtingen. Elke dag van het jaar, want naar mijn idee verlies je voeling met trends indien je er eens een weekend niet mee bezig bent. Door er dagelijks mee bezig te zijn krijg ik een goed inzicht voor wat betreft zekerheden en onzekerheden. Je herkent plotse veranderingen (=onbetrouwbaar), maar ook de bevestiging van eerdere berekeningen (=betrouwbaar). Naar mijn idee hoort een weerman of weervrouw dus elke dag van het jaar de weermodellen op te volgen, wil je een zo betrouwbaar mogelijke verwachting presenteren. Op de ene dag is daar al eens wat meer diepgang en tijd voor nodig dan op de andere.
Soms kan ik zodoende een indicatie geven voor de trend tot 8 of 10 dagen vooruit, terwijl ik niet zeker weet of we de volgende 12u wel of niet met regen of buien te maken krijgen. Of omgekeerd: Soms kan ik zeer stellig zijn over de volgende uren en/of dagen, terwijl het onmogelijk is om een zinnig woord te schrijven over dag 5. Wanneer de weerkaarten grote bokkesprongen maken is het uiteraard beter om even op de vlakte te blijven, ook al verwachten jullie meer van me.

Doordat weermodellen aan het rekenen gaan met meetgegevens die per definitie fouten bevatten (een meting is nooit 100% juist), zullen de weerkaarten uiteindelijk ook steeds groter wordende fouten gaan bevatten. Op die manier kan je ook grote verschillen krijgen tussen de weermodellen onderling, weermodellen die elk hun eigen meetgegevens of manier van rekenen hanteren. Vandaar dat het meestal onmogelijk is om iets zinnigs te zeggen over een termijn van meer dan 8 tot 10 dagen vooruit; voor die termijn is de rekenfout vaak al te groot geworden. Soms zitten we echter ook reeds met onzekerheden op een termijn van pakweg 12u vooruit, andere keren houdt het bij dag 3, 4, 5... helemaal op, maar in een aantal gevallen kan er tegelijk toch iets zinnigs gezegd worden over dag 8 tot 10. 


Waarom geen verzoekjes

Heel wat weermodellen vragen, afhankelijk van de omstandigheden, een lichte correctie per regio. Die lichte correctie kan echter belangrijk zijn voor verschillende aspecten aangaande temperatuur, neerslag en het algemene weerbeeld. Door mij jarenlang op Limburg te focussen weet ik uit ervaring welke correcties op welke modellen moeten worden toegepast.

Ik weet dat ik een groter publiek kan aanspreken, en dus meer inkomsten genereren, mocht ik er de rest van Vlaanderen bijnemen. Maar dan zou mijn weerbericht oppervlakkiger moeten worden, aangezien ik mijn aandacht en tijd dan moet verspreiden over een veel groter gebied. Het zou dus ten koste van de kwaliteit van mijn weerbericht voor Limburg gaan. Ik wil voor mezelf echter altijd de beste zijn in wat ik doe, daar haal ik mijn voldoening uit. Ook wanneer mijn weersverwachting er eens naast zit, maar ik voor mezelf weet dat ik er alles aan heb gedaan om het zo goed mogelijk in te kunnen schatten.

Vandaar dus dat ik niet kan ingaan op de vele vragen over het weer buiten Limburg. Ik zou om dezelfde kwaliteit te kunnen leveren per regio of land evenveel weermodellen moeten opvolgen. Dag na dag na dag. Daar heb ik als zelfstandig weerman echter geen tijd voor. Want als ik het voor één verzoekje toch zou doen, dan heb ik geen uitleg voor al die mensen wiens verzoekjes ik naast me neer moet leggen.
Daarnaast wil/kan ik uiteraard ook niet heel de dag achter de weerkaarten zitten. Ik wil ik het weer bijvoorbeeld ook graag 'beleven'. Buiten dus, in onze mooie Limburgse natuur. Of tijdens de wintermaanden in de natuur van Lapland, Noorwegen of Spitsbergen. En daarnaast heb ik natuurlijk ook een privé-leven. 

Voor de organisatoren van evenementen kan ik eventueel wel een uitzondering maken, maar dan staat daar wel een schappelijke vergoeding tegenover.
(Mail: ruben [dot] weerman [at] gmail [dot] com)

Bedankt voor jullie begrip.

Jullie weerman.

Hosted by HostYou - Powered by Sycro