Donderdag: veel regen, of toch meestal droog?

Donderdag krijgen we te maken met de ontwikkeling van een kleine depressiekern net ten zuidoosten van Limburg. De exacte locatie van deze depressie heeft een enorme invloed op ons weerbeeld. Helaas is die exacte locatie onberekenbaar, waardoor we dus moeten rekening houden met grote marges. Vandaar ook dat elk weermodel momenteel, minder dan 24u vooruit, met een andere prognose komt voor donderdag. Voor iemand die niet vertrouwd is met de complexiteit van de atmosfeer kan dit belachelijk klinken, maar het is nu eenmaal de realiteit: we weten eigenlijk niet wat het morgen wordt.

Advertentie 

Ter illustratie twee gesimuleerde neerslagbeelden voor donderdag 16u, het eerste van het AROME-model, het tweede van het HARMONIE-model.

Het HIRLAM-model voorziet aanhoudend buienstraten over Limburg, waardoor we uiteindelijk aan grote neerslagsommen kunnen komen. Tot meer dan 20, mogelijk zelfs 40 liter per vierkante meter:

Niet zover ten noorden van ons zien we maar neerslagsommen rond 3 tot 5 liter per vierkante meter... Een kleine verschuiving kan dus grote gevolgen hebben.
Vanwege het buiïge karakter van de neerslag kunnen de verschillen doorheen Limburg zelfs groot zijn, zoals we uit de verwachte neerslagsom in detail bij AROME zien:Ook hier zien we dus net ten noorden van ons amper neerslag.

ECMWF houdt wel enkele buien mogelijk over onze omgeving, maar de meeste neerslag blijft ten zuiden van ons: (In het blauw zijn de zones waarin buien mogelijk zijn. Hoe donkerder, hoe meer en feller)

14u-17u:

17u-20u:


Tot slot nog even GFS: ook hier zien we in het kaartje met de verwachte totale neerslag grote hoeveelheden ten zuidoosten en zuidwesten van ons, terwijl er boven Limburg niet veel uitvalt.
Een totaal ander beeld als hetzelfde kaartje bij Hirlam dus.

 

 

Hosted by HostYou - Powered by Sycro