Natte moederdag met regionaal in Limburg meer dan 20 liter per vierkante meter.

Althans volgens deze weerkaarten. Op basis van diverse weermodellen mogen we in de loop van deze zondag nog veel regen verwachten. 

Verwachte neerslagsom tot 2 uur vannacht volgens HIRLAM

De cijfers geven dus het aantal liters per vierkante meter aan.
Verwachte neerslagsom tot 2 uur vannacht volgens ARPEGE:

Als we beide kaartjes vergelijken zien we dat de modellen met een kleine afwijking komen voor wat betreft de smalle zone waarin de meeste neerslag verwacht kan worden. Dit kan van regio tot regio over korte afstanden tot belangrijke verschillen leiden. 

Een deel van die regen is reeds op de radarbeelden terug te vinden, maar naar verwachting zal die regenzone nog verder activeren en zodoende namiddag nog een hele sloot water meebrengen naar Limburg.
Op basis van de radarbeelden om 10u20 lijkt weermodel ARPEGE dichter bij de waarheid te zitten dan HIRLAM. De meeste regen lijkt immers op weg naar het noordoosten van de provincie.

Update: Uiteindelijk trok de langgerekte regenzone met kern net ten oosten van Limburg langs. Het noorden en noordoosten kregen nog een schampschot mee, maar in het zuidwesten en westen bleef het zelfs nagenoeg droog. Zo zie je maar dat de weerkaarten er zelfs tot 6 uur van tevoren 100 kilometer naast kunnen zitten.

Eindresultaat middernacht:

 

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments