Nazomer, maar niet dankzij orkaan-invloeden

De volgende dagen krijgen we in Limburg te maken met een heus nazomertje. Of misschien kunnen we die -tje zelfs weglaten, want gedurende meerdere dagen op rij zal de temperatuur oplopen tot boven 20°C. Vrijdag beginnen we eraan, en tijdens het weekend wordt het telkens 1 a 2 graden warmer. Maandag wordt dan waarschijnlijk zelfs de warmste dag van de reeks, geholpen door de aanwezigheid van (ex-)orkaan Ophelia op de Oceaan.
Maar Ophelia is zeker niet de reden van ons nazomerweer, zoals elders totaal verkeerd wordt beweerd. We danken het nazomerweer immers aan de opbouw van een omvangrijk hogedrukgebied. Die opbouw is momenteel (donderdag, zie beneden) reeds volop bezig, zonder dat Ophelia daar invloed op heeft. Dus ook zonder Ophelia hadden we tijdens het weekend prachtig nazomerweer gekregen. Pas in de loop van maandag doet Ophelia er dus een tikkeltje bovenop. Vanaf dinsdag wordt de verwachting onzekerder omdat de exacte koers van de restanten van Ophelia nog niet bekend is. Maar vermoedelijk blijven we vooral onder hogedrukinvloed vertoeven.

Temperatuurkaartje voor vrijdag: Op meerdere plaatsen zullen we reeds 20°C bereiken. 

Temperatuurkaartje voor zaterdag:

Temperatuurkaartje voor zondag:

Temperatuurkaartje voor maandag:

 

Het traject van Ophelia volgens de laatste uitvoer van GFS:

Luchtdrukverdeling donderdagavond: Ophelia verschijnt half in beeld, uiterst links op de kaart. Dit terwijl ons nazomer-hogedrukgebied zich ten zuiden van onze omgeving al volop aan het vormen is.

Luchtdrukverdeling zaterdagochtend: Ophelia bevindt zich nog ver bij ons vandaan. Bij ons is het reeds warm vanwege de aanwezigheid van het hogedrukgebied met kern ten zuidoosten van ons. Ophelia speelt hierin nog geen rol.

Luchtdrukverdeling zondag: Ophelia sluipt dichterbij, maar de warmte die deze (ex-)orkaan aanzuigt bevindt zich nog ten zuiden van België. Bij ons bereiken we echter tóch temperaturen rond 23°C. Het hogedrukgebied zorgt bovendien voor veel zon.

Luchtdrukverdeling maandag: (ex-)Ophelia passeert in de buurt van Ierland. België krijgt in het zog te maken met extra warmte. Afhankelijk van de koers van de depressiekern kan er bij ons 23 tot 26°C inzitten. Ophelia kan dus wel voor een kink in ons nazomer-hogedrukgebied komen zorgen.

 

 

Hosted by HostYou - Powered by Sycro