Terugblik buienontwikkeling donderdag 23 juni

Vele Limburgers zullen nog jarenlang verwijzen naar wat er op die donderdag 23 juni 2016 gebeurde. De dag die voor het grootste deel gekenmerkt werd door een loden hitte, tropische temperaturen bij een hoge luchtvochtigheid. Terwijl pluimveebedrijven machteloos toekeken hoe hun arme diertjes bij bosjes neervielen en menig oververhitte Limburger blij was om eindelijk weer eens in z'n zwembadje te kunnen plonzen, maakte de weerman zich zorgen over wat er later op de dag nog zou volgen. Je had immers geen weerkaarten nodig om te voorspellen dat dit in de loop van de avond fout zou moeten lopen, een gezonde dosis boerenverstand volstond wel. Maar ook op die weerkaarten zag het er dus niet goed uit. Alleen... zoals bekend kunnen die weerkaarten niet precies voorspellen waar en wanneer het precies los zou gaan. Daarvoor kunnen we enkel maar de ontwikkelingen op de satellietbeelden, en vervolgens radarbeelden in de gaten houden. Om vervolgens zo snel mogelijk gericht te kunnen waarschuwen voor naderend onheil.

Uiteindelijk kwam alles rond 20u in een stroomversnelling, met plots snelle buienontwikkeling om Limburg heen.
Zo kreeg regio Lommel als eerste te maken met noodweer, maar zou de rest van de provincie snel volgen.

Beneden een terugblik op de ontwikkelingen aan de hand van radarbeelden, waarin we zeer duidelijk zien hoe snel de buien zich ontwikkelden en van vorm en intensiteit veranderden. Ik gebruik de radarbeelden van Belgocontrol (niet openbaar), welke een gedetailleerd beeld van de intensiteit geven. De tijden staan in UTC weergegeven, daar moeten we voor Limburg twee uurtjes bij optellen. Oranje-rode echo's stonden gisteren garant voor hagel. Voor het goede begrip: Het gaat hier dus om effectieve radar-metingen van de neerslag die in de lucht hing. Iets totaal anders dus dan weerkaartjes of 'radarverwachtingen'. Eigenlijk bestaat er niet iets als een radarverwachting, want een meting kan je niet verwachten... Zo'n verwachtingen zijn zeer misleidend en enkel gebaseerd op computerberekeningen, niet op feiten. Gisteren kwam je hiermee wel erg bedrogen uit. Ik zie ze dan ook liever niet, want wie niet begrijpt waar men naar kijkt zou al snel het idee kunnen krijgen dat radarbeelden onbetrouwbaar zijn. Nee, het zijn de verwachtingen en interpretaties die onbetrouwbaar zijn.


Radarbeeld 20u10:
Het eerste onweer -met grote hagel- over Limburg is een feit. 

Regio Charleroi ontwikkelt zich erg snel een enorme onweershaard welke koers zet richting Limburg.

 

Radarbeeld 21u20: Het noodweer voor de rest van Limburg nadert snel vanuit het zuidwesten:

 

Radarbeeld 21u55: Slechts een half uurtje later ziet de situatie er helemaal anders uit, en ligt heel Limburg in de vuurlijn.

 

Radarbeeld 22u40: Limburg likt z'n wonden en het ergste lijkt voorbij.
Maar dat is buiten de nieuwe buien gerekend die zich weer zeer snel ontwikkelen boven onze hoofden.

 

Radarbeeld 23u34: Op vele plaatsen in Limburg is het opnieuw aan het onweren, vaak ook met hagel in de kern van de buien.

 

Radarbeeld 0u22: Een zware cel trekt regio Elen de Maas over, in het zuiden borrelen alweer nieuwe buien op.

 

Zo bleef het nog wel tot rond 2u rommelen boven Limburg, waarna een rustige periode volgde. Maar daarmee was het nog steeds niet gedaan.

 Radarbeeld 4u: Vanuit het zuiden kondigen zich nieuwe buien aan, al lijkt het op dat moment nog wel mee te vallen.

 

Radarbeeld 4u50: Zware onweershaard boven Limburg. Pas na 5u30 bleef het overal weer rustig.

 De volledige radarloop is te bekijken via deze film. Op deze manier krijgen we nóg een beter beeld bij hoe snel het allemaal ging, en hoe onvoorspelbaar het gedrag van de buien was.

Kaartjes met bliksemdetecties over deze periode zijn hieronder terug te vinden: 19u05, 20u06, 21u29, 23u02, 0u26, 5u11
Bron: Lightningmaps.org

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments