Kans op winterse ontwikkelingen

Ruben - 26/11/2022 - 09:59

In de nieuwe pluimverwachting van weermodel ECMWF is er op zich weinig veranderd t.o.v. de voorgaande. Al is dat op eerste zicht misschien wél zo omdat de Oper (rode lijn) vanochtend een zachter scenario toont, terwijl het gisterenavond één van de koudste scenario's was. Maar eigenlijk was dit dus perfect te verwachten, aangezien het doel van zo'n pluim erin bestaat de geloofwaardigheid van de Oper (rode lijn) aan te tonen. Dat de berekening van gisterenavond onwaarschijnlijk was viel toen dus uit die pluim af te leiden.
Globaal bekeken ziet de pluim er vanochtend min of meer het zelfde uit. Met dus een evolutie naar een kouder weertype dat uiteindelijk vermoedelijk winters genoemd gaat kunnen worden. 

Daarvoor hoeft het namelijk niet per definitie te sneeuwen of overdag te blijven vriezen. Met nachtvorst en maxima rond 3 tot 5°C zouden we op een normaal niveau voor eind december uitkomen en mag er dus van een winters weertype worden gesproken. Zoals er bij 25°C (de normale maximumtemperatuur voor juli) ook van zomers wordt gesproken. En natuurlijk kan dit nog altijd uitmonden in nóg kouder weer, al dan niet met sneeuw erbij. Eerst moet echter de basis worden gelegd. Sowieso is het tegenwoordig echter erg moeilijk geworden om winterweer écht te laten doorzetten in de Lage Landen.

Temperatuurpluim vrijdagavond

Bron: Weerplaza
original_000 25112022.png

Temperatuurpluim zaterdagochtend

Bron: Weerplaza
eps_pluim_tt_06350 26112022.png

Uiteraard willen echte winterliefhebbers méér dan 's nachts -3°C en overdag +3°C. Ze willen schaatsen op natuurijs, als het even kan in een prachtig sneeuwlandschap. Ik merk dat tegenwoordig nog méér dan vroeger op weerfora de koudste oplossingen worden aangegrepen om zich op te verheugen, om vervolgens bij een mindere uitkomst teleurgesteld te zijn. Waarschijnlijk omdat de weermodellen steeds toegankelijker worden zonder dat er een cursus interpretatie bij wordt gegeven.

Ben je winterliefhebber? Hou het hoofd dan koel als je zotte kaarten ziet op een termijn van 8 tot 12 dagen vooruit en ga pas echt geloven in sneeuwkansen wanneer deze berekend worden binnen een termijn van 6 en bij voorkeur zelfs 3 dagen. Vaak loopt het binnen die termijn van 3 dagen zelfs nog mis.
Het is verslavend om uit te kijken naar de nieuwste berekeningen en mee te surfen op het enthousiasme van anderen, maar bij een termijn van 3 (6) dagen vooruit is de pluimverwachting véél belangrijker dan wat een bepaald model precies berekend. 

Weerfoto december Limburg 39