Vandaag exact 15 jaar geleden: noorderlicht in Limburg!

Ruben - 30/10/2018 - 11:47

Beneden een reeks afbeeldingen van de zon op 28 oktober 2003. Linksboven zien we de grote zonnevlekken van waaruit krachtige explosies een enorme hoeveelheid geladen deeltjes richting de Aarde stuurden.  Rechtsboven zien we zo'n explosie.
Beneden zien we deze deeltjesstroom vanaf de Zon vertrekken. (Ingezoomd en uitgezoomd)

Dit noorderlicht was het gevolg van een reeks krachtige explosies uit zonnevlekken. De elektrisch geladen deeltjes die hiermee naar de Aarde werden gekatapulteerd zorgden ervoor dat het magneetveld rond onze aardbol zodanig werd verstoord, dat die deeltjes niet enkel meer aan de poolstreken onze atmosfeer binnentraden maar ook recht boven Limburg.

Het zijn namelijk deze deeltjes die na een botsing met waterstof- en zuurstofatomen, en stikstofmoleculen een lichtfenomeen veroorzaken: het poollicht. Omdat wij aan de noordelijke kant van de evenaar wonen spreken we hier van het noorderlicht. Op het zuidelijk halfrond spreekt men van zuiderlicht.

oktober2003

Om noorderlicht tot in Limburg zichtbaar te maken hebben we dus dit soort krachtige explosies nodig.
Maar in het hoge noorden is er bijna dagelijks noorderlicht te zien, aangezien de zon continu geladen deeltjes de ruimte instuurt. Dat zijn er vaak voldoende om het noorderlicht aan de noordelijke hemel te laten dansen, met dank aan het typische magneetveld van onze Aarde.

Vandaar dat ik dan ook als noorderlichtman in Lapland, Noord-Noorwegen, Zweden en Spitsbergen werk.
Om mensen uit zuidelijkere landen het prachtige noorderlicht te helpen ontdekken. 
Meer daarover op www.noorderlichtman.be

Één van de vele foto's die ik in Lapland maakte
corona1

Een video die ik in Noord-Noorwegen maakte:

Dit is dus wat het noorderlicht met een mens kan doen...

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen