Heeft Ruben Weytjens wel ooit vrije tijd?

Mijn werkdag

Die vraag wordt met wel vaker gesteld omdat het lijkt alsof ik van 's ochtends tot 's avonds achter mijn laptop zit. Maar tussendoor heb ik gelukkig ook vrije tijd of tijd om met andere zaken (noorderlichtreizen, gezin, uitgaan) bezig te zijn.
Tussendoor.... Soms meer en soms minder, afhankelijk van de omstandigheden. 

Mijn werk als weersverwachter smeert zich als het ware uit over de volledige dag (en soms nacht) en bestaat uit heel wat verschillende aspecten. Ik heb geen vaste uren, maar wel vaste rituelen. Zo maak ik 's ochtends altijd eerst een update op basis van de nieuwste weerkaarten, alvorens ik iets anders doe. Doorheen de dag controleer ik de radar- en satellietbeelden op regelmatige basis, net als de nieuwe weerkaarten die 's middags en rond het avondeten binnen komen. Indien er op basis van die nieuwe gegevens andere inzichten voortvloeien zal ik het weerbericht aanpassen. Als er iets interessants te vermelden is maak ik daar geregeld een artikeltje over in de rubriek 'Extra Weernieuws' en/of verschijnt er een bericht op mijn Facebook-pagina. Geregeld ben ik ook op pad om fotoreportages te maken, maar dan geniet ik uiteraard gelijktijdig van de rust en schoonheid van onze Limburgse natuur. In de loop van de avond volgt altijd een uitgebreide update van het weerbericht voor morgen en de volgende dagen. 
Soms ben ik ook enkele uren offline wegens lezingen voor scholen, bedrijven of verenigingen. En tijdens de zeer drukke maar wondermooie wintermaanden combineer ik mijn job als weerman ook nog eens met mijn job als noorderlichtman en reisleider in Lapland. Dat zijn dan werkdagen van 14 tot wel eens 20 uur, soms 3 weken op rij zonder weekend of pauze.
 

Ook vanuit het buitenland

Ook tijdens privé- en werkvakanties blijf ik weerman voor Limburg, want tegenwoordig is er nagenoeg overal internet beschikbaar en kan ik dus vanuit die locaties een update van mijn Weerbericht voor Limburg maken. Al zullen er dan wel vaker dagen tussen zitten waarin ik minder actief ben en minder (Facebook-) updates voorzie, zonder voeling met de ontwikkelingen te verliezen. Ik ben dus wel degelijk 365 op 365 dagen weerman, en in principe of indien nodig zelfs 24 op 24 uur. Want als er in de loop van de nacht zwaar onweer of sneeuw te verwachten is blijf ik paraat om Limburg op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Het weer is een deel van mijn leven, en het zit er eigenlijk helemaal in ingebakken. De voornaamste reden waarom ik dit kan volhouden is het feit dat ik dit zo graag doe, met hart en ziel. Ik vind van mezelf dat ik een perfecte balans heb gevonden tussen mijn leven als weerman en noorderlichtman, en mijn privé-leven. Met dank aan het begrip van mijn familie en vrienden. Ik vind dat ik de mooiste job ter wereld heb! Mijn huidige gevoel zegt me dan ook dat ik nooit op pensioen wil gaan, maar uiteraard moet mijn fysieke en geestelijke conditie het blijven toelaten. Dit is mijn leven, dit is wat me drijft en gelukkig maakt. Ik zal Het Weer nooit kunnen loslaten.