Waarom enkel Limburg?

Meerwaarde - Efficiëntie

Doordat er zoveel verschillende gegevens moeten worden opgevolgd kan je enkel maar maximaal nauwkeurig blijven indien je je concentreert op één regio van beperkte omvang, zoals bijvoorbeeld de provincie Limburg. Zodra je over een groter gebied gaat kijken zullen er per regio verschillende nuances moeten worden vermeld. Dat gaat in heel wat gevallen gewoonweg teveel tijd kosten. Zeker als de weerkaarten verschuiven, en je die verschuiving voor elke regio zo snel mogelijk gaat moeten opnemen in de verwachting. 
Bovendien moeten weerkaarten vaak een beetje gecorrigeerd worden per regio. Als je steeds een verwachting maakt voor eenzelfde regio, dan leer je de tekortkomingen van de modellen voor die regio kennen. Tekortkomingen die zelfs verschillend kunnen zijn voor verschillende weersituaties. Zo weet ik perfect hoe ik bijvoorbeeld de temperatuurkaart van weermodel GFS voor Limburg moet bijstellen als het zonnig of bewolkt is, maar niet hoe die bijstelling er voor de Kust in elk van die gevallen zou moeten uitzien. Voor de Kust moet je dan ook nog eens rekening houden met een eventuele zeebries terwijl er in Limburg met leiwerking of föhn vanuit de Ardennen dan weer een totaal ander fenomeen de kop kan opsteken...

Ik wil mijn publiek daarnaast ook via Facebook en mijn app WeerPush bereiken. Wie mij daar volgt weet dat ik in de meeste gevallen enkel iets meld dat betrekking heeft op Limburg. Tevens is de feedback van de vele volgers vaak waardevol voor mij en de andere volgers. Indien ik er de rest van Vlaanderen zou bijnemen zouden heel wat berichten ook bedoeld zijn voor regio's die voor de volgers niet interessant zijn. De efficiëntie zou op deze manier afnemen, en het zou haast onmogelijk worden om de meerwaarde te kunnen bieden zoals ik deze momenteel -samen met mijn volgers- voor Limburg weet te brengen.

Vakantie-verzoekjes

Ik krijg zeer vaak de vraag of ik niet toch even een uitzondering kan maken voor de vakantiebestemming van één van de lezers van mijn weerbericht. Ik vind het in de eerste plaats uiteraard fijn dat men zoveel vertrouwen in mij heeft. Maar ik hoop dat men op basis van bovenstaande informatie kan beseffen dat ik niet zomaar tussendoor een even betrouwbare verwachting voor eender welke locatie op deze planeet uit mijn mouw kan schudden. Zoals ik dat wel voor Limburg kan doen. Zelfs niet als die plaats in Frankrijk of Duitsland zou liggen... Daarvoor zou ik de verwachting voor die locaties dus run na run moeten opvolgen, en me bovendien bewust zijn van lokale microklimaatjes op basis van bijvoorbeeld de hoogteligging en orografische verschijnselen. Het is dus geen kwestie van luiheid of slechte wil, het heeft gewoon geen zin om eraan te beginnen. Ik zou in de meeste gevallen geen betere verwachting kunnen maken dan te vinden is in de weertabellen op lokale websites.

Daarnaast vertrouw ik geen enkele verwachting als ik ze niet zelf gemaakt heb omdat ik niet weet hoe ze is samengesteld. Vaak zal het immers gaan om een letterlijke weergave van één berekening volgens één weercomputer. En die is dus per definitie onbetrouwbaar. Ik ben zeer kritisch en veeleisend voor mezelf, maar daardoor ook voor andere verwachtingen. Ik weet dus niet welke verwachting ik voor locaties buiten Limburg zou moeten aanbevelen.