Waarnemingen

Weerberichten samenstellen

Een betrouwbaar weerbericht komt tot stand door gebruik te maken van zeer veel informatie. Voor de volgende dagen wordt er een beroep gedaan op de diverse weermodellen. Voor de korte termijn komen daar dan ook nog eens de radarbeelden en satellietfoto's bovenop, samen met diverse soorten waarnemingen. Want de berekening van een weermodel houdt nu eenmaal altijd fouten in, of noem het zekerheden en onzekerheden. Het is aan de weerman of weervrouw om al deze factoren naast elkaar te leggen en zodoende tot een genuanceerde weersverwachting te komen. Of om indien nodig hier en daar wat te kunnen bijsturen of waarschuwen op basis van de feiten van het moment.

Al deze zaken zijn te vinden op het internet. Alleen moet je weten waar je moet zoeken, en hoe je ermee om moet gaan...
Voor wie zelf de ontwikkelingen wil opvolgen heb ik op deze pagina allerlei informatie en bronnen opgesomd met betrekking tot WAARNEMINGEN.

Verzamelpagina voor frequent gebruik

Waarnemingen

Temperatuurmetingen

De temperaturen die in het weerbericht vermeld worden zijn de temperaturen die in een gesloten thermometerhut (zouden) moeten gemeten worden op 1.5 meter hoogte. Die witte thermometerhut hoort in open veld te staan, boven kort gemaaid gras. Zodat voorwerpen zoals struikgewas, bomen of muren geen effect hebben op de meting. Voldoende luchtcirculatie in en om de hut is dan ook een belangrijke voorwaarde.
Indien we in de weerberichten de temperaturen zouden moeten vermelden die in achtertuintjes of op terrasjes kunnen worden bereikt, dan zouden we vaak temperaturen tussen 25 en 40°C moeten verwachten, en daar heeft uiteraard niemand iets aan. Vandaar de thermometerhut als referentie. 
Meer informatie over correcte temperatuurmetingen via deze link.

Actuele temperatuurmetingen Limburg

Bron: Meteo-BE.net - Uniform Barani MeteoHelix netwerk

Temperaturen van het voorbije uur in België, Nederland en Noord-Frankrijk

Webcambeelden Limburg

Op basis van webcambeelden uit onze omgeving kan je natuurlijk ook snel een indruk van het weerbeeld op die locaties krijgen.

Webcambeelden Maaseik (Ven)

Webcambeelden Zonhoven (De Wijers)

Webcambeeld Diepenbeek (Lutselus)


Webcambeelden buiten Limburg: Ardennen (sneeuw?)

Temperaturen van de voorbije weken, maanden en jaren

Maxima België voorbije 6 dagen: LINK
Minima België voorbije 6 dagen: LINK

Waarnemingen uit Nederland

Helaas zijn er van diverse parameters geen mooie kaartjes voor België te vinden, maar onze noorderburen zijn hier wél goed in. Deze kaartjes uit Nederland met updates per 10 minuten geven vaak een betere eerste indicatie voor het actuele weer in Limburg dan kaartjes met uurlijkse waarnemingen uit België en omstreken. Voor Limburg kunnen we de lijn vanuit het noorden doorgaans namelijk wel doortrekken.

Europa

Gedetailleerde waarnemingen met overige parameters

Luchtdruk

Wind

Zeewater

Het lijkt misschien niet belangrijk voor Limburg, maar de temperatuur van het zeewater kan een grote invloed hebben op het weerbeeld in Limburg.
Bijvoorbeeld voor de hevigheid van buien, of simpelweg de temperaturen van de luchtmassa's. Dat laatste zou bijvoorbeeld weer het verschil kunnen maken tussen regen of sneeuw uit die buien...

Klimaatverstoring

Wat is er aan de hand met ons klimaat?
Klik op onderstaande afbeelding voor een beknopt overzicht met de toestand van ons klimaat op aarde.

AFWIJKING VAN DE GEMIDDELDE JAARTEMPERATUUR OP AARDE SINDS 1880 T.O.V. HET GEMIDDELDE UIT DE PERIODE 1951-1980

Overzicht voorbije jaren in Nederland: https://www.mscha.org/knmi/2019.cgi?station=380