screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Vandaag is het guur winterweer.
Vanochtend bevindt de temperatuur zich nog wel enkele graden boven het vriespunt, maar veel warmer zal het niet worden. Rond de middag kan het eventjes +4°C zijn, maar reeds vroeg in de namiddag wordt het kouder.
We mogen ook een aantal buien verwachten, en deze zullen er in de loop van de dag steeds winterser gaan uitzien. Vooral vanwege hagel is er reeds voormiddag tijdelijk lokale gladheid mogelijk. Ook sneeuwvlokken of korrelsneeuw zijn mogelijk, maar aangezien de ondergrond niet is bevroren zal dit witte goedje in eerste instantie geen lang leven beschoren zijn. Schrik ook niet als je het plots hoort donderen, want in deze onstabiele luchtmassa's zijn er zelfs enkele lokale ontladingen mogelijk. We spreken dan van winters onweer.
Vanavond komt een zone met een intense buientrein afzakken vanuit Nederland. Het is afwachten in welke mate deze Limburg zal aandoen, maar vooral het noorden van de provincie ligt op de eerste rij om hier wat van mee te krijgen. Het kan op kilometers aankomen maar het is niet ondenkbaar dat er zich over een eerder smalle strook met aanhoudende intense sneeuwval een sneeuwlaag van enkele centimeters weet op te bouwen, ook al is de bodem niet bevroren. De luchttemperatuur zal tegen dan wel rond het vriespunt schommelen.
Of de buien Limburg gaan bereiken gaan we pas met behulp van de radarbeelden te weten komen. De verschillende weermodellen komen allemaal met kleine afwijkingen in het traject van deze buientrein.
Er staat vandaag ook nog steeds flink wat wind uit westelijke tot noordwestelijke richting. De windvlagen blijven wel beperkt tot 40 km/u.
Tijdens de nacht naar zaterdag kan het licht gaan vriezen. Als er dan nog een bui valt zal het sowieso om sneeuw gaan en die sneeuw zal dan ook blijven liggen. Op heel wat plaatsen zal het na middernacht echter droog blijven, maar het wordt hoe dan ook opletten voor rijm- en ijsplekken.
Laatste update: Ruben - 00:09u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.