screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
De temperatuur is vandaag opgelopen naar maxima in de buurt van 30°C. Dit betekent dat er veel energie in de atmosfeer aanwezig is. Energie die de volgende uren kan worden aangewend als katalysator voor intense buien.
De voorbije uren heeft het in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen op heel wat plaatsen al flink gegoten, geonweerd en lokaal ook gehageld. Ook op dit moment zijn er ten westen van Limburg forse onweershaarden actief, welke koers zetten richting Nederland. In Limburg is het voorlopig nog zo goed als droog, met regionaal misschien al eens wat zwoele druppels.
Waarschijnlijk zal er zich in de loop van de volgende uren een buienzone boven het noorden van Frankrijk en zuiden van België ontwikkelen welke koers zet richting Limburg. Pas na 20 uur zuiden we hiermee te maken kunnen krijgen.
Zoals steeds komen de weercomputers met sterk uiteenlopende simulaties voor wat er ons straks te wachten kan staan. Van een voltreffer met alles erop en eraan tot een buiengolf die uiteen valt alvorens Limburg wordt bereikt waardoor er voor ons slechts kruimels overblijven. Op dit moment houden we er best rekening mee dat de buien op sommige plaatsen intens kunnen zijn en gepaard gaan met hevig onweer. In theorie zouden er lokaal hagelstenen tussen 2 en 4 centimeter groot kunnen vallen. Ook rukwinden tot 75 of lokaal zelfs 100 km/u zijn dan mogelijk. Vanzelfsprekend zal dit lang niet overal het geval zijn maar de kans is wél overal in Limburg aanwezig, met een lichte voorkeur voor het westen van de provincie.
Na middernacht blijft het droog. Woensdag herstelt het zomerweer zich.
Laatste update: Ruben - 17:23u | Powered by BNS hybrIT
Op deze pagina vindt u een uitleg over de interpretatie van diverse weerkaarten en grafieken, met vervolgens vele links naar diverse bronnen waar deze gegevens gepubliceerd worden. Dit zijn ook de gegevens die gebruikt worden om tot een weersverwachting te kunnen komen, mits een correct gebruik ervan.
Voor de zeer korte termijn zijn de weerkaarten niet meer zo relevant, en kunnen we veel beter afgaan op wat de satellietbeelden (wolken) en radarbeelden (regen) ons tonen. Op deze pagina vindt u een overzicht van de voornaamste wolkenfoto's en neerslagmetingen, niet alleen boven Limburg maar ook om ons heen.
Op deze pagina vindt u een overzicht van vele meetgegevens uit Limburg en ruime omstreken. Niet alleen van temperaturen, maar ook van andere parameters zoals neerslag, luchtdruk en wind. Deze gegevens kunnen eventueel gebruikt worden om een weersverwachting last minute te kunnen bijsturen.