Algemeen weerbericht vandaag

Zaterdag 18 april : Veel zonneschijn en een frisse noordooster

Laatste update door Ruben om 21:16

Vanavond en vannacht krijgen we brede opklaringen. Dit is het sein voor een fikse afkoeling. De droge bodem draagt nu extra bij aan de afkoeling in de onderste decimeters van onze atmosfeer, waardoor op die hoogte dus ook lichte vorst mogen verwachten. Dit betekent dus ook een gevaar voor de bloesems die zich op minder dan 1 meter hoogte bevinden. De fruitboeren geef ik het advies om de situatie in het tweede deel van de nacht toch goed op te volgen, ondanks de positieve minima die in de meeste weerberichten verwacht worden. De weercomputers hebben namelijk moeite met het inschatten van stralingskou, en vele verwachtingen volgen blind en ongenuanceerd deze weercomputers. Eerst staat er nog een matige wind, maar tijdens de vroege ochtend kan deze grotendeels wegvallen waardoor de temperatuur nog een plotse knik kan ondergaan.

Zaterdag wordt een zeer goede dag voor de alternatieve energie. We krijgen namelijk veel zonneschijn en er waait een verkoelende noordoostenwind van 3 tot 4 Beaufort. Goed voor de windenergie dus, maar zeker ook voor de zonnecellen die optimaal fungeren bij lagere temperaturen. Achter glas of beschut tegen de wind gaan we dus een zeer aangename lentedag beleven, maar in de wind zal het fris aanvoelen.

Tijdens de nacht naar zondag is er opnieuw kans op grondvorst. Het blijft nagenoeg helder en de wind neemt in kracht af.

Weerbericht voor de volgende dagen

Extra weernieuws en informatie

16/04/2015 : Droog tot minstens donderdag 23 april

In de neerslagpluim zien we dat de kans op neerslag gedurende de eerstvolgende 8 dagen te verwaarlozen is. OK, het valt nooit uit te sluiten dat er eens even een dikke wolkenband passeert waaruit lokaal enkele spatjes motregen vallen (vrijdagochtend?), maar meetbare neerslag zit er niet in. We krijgen vanaf het weekend zelfs vaak weer zonnige perioden. 
Goed nieuws dus ook voor de vele communiefeesten en andere festiviteiten of activiteiten waarvoor er gehoopt wordt op droog lenteweer. De strakke noordoostenwind is wel een factor die we erbij moeten nemen.

Lees verder - Meer nieuws

Het weerbericht voor Limburg werd mede mogelijk gemaakt door:

Kernactiviteiten Ruben Weytjens

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments