Weernieuws Limburg

Broodnodige regen(buien) te verwachten.

Op zaterdag viel er vooral over het noorden van Limburg soms wat lichte regen of motregen. Gedurende de nacht naar zondag is er ook op de meeste plaatsen in het zuiden wat regen gevallen. Het stof is daarmee eventjes geblust, maar de kurkdroge bodem heeft echt wel meer nodig om weer klaar te stomen voor de volgende opstoot van warmte, en bijgevolg een snelle verdamping. Op basis van de weerkaarten, gesteund door de pluimverwachtingen, komt er in de loop van volgende week wel een periode aan waarin we overal in Limburg kans maken op neerslag van betekenis. Of het voldoende zal zijn om de regenwaterputten volledig te vullen valt te betwijfelen, maar vooral in de periode dinsdag-woensdag kunnen forse buien lokaal veel neerslag in korte tijd produceren.

In de neerslagpluim van de Europese computer ECMWF zien we een duidelijk neerslagsignaal:

Glazen koufront? Of toch buien?

Momenteel (16u30) zien we vanuit het westen een koufront oprukken naar Limburg. Aan de Vlaamse en Nederlandse Kust heeft dit koufront meer activiteit opgeleverd dan verwacht werd, met ook onweer erbij. In de aanvoerrichting van Limburg zijn er om 16u30 echter nog geen buien actief, maar die buien zouden elk moment kunnen ontstaan. Indien dit niet gebeurt gaan we enkel een temperatuurdaling meemaken zonder neerslag, en spreken we ook wel van een "glazen" koufront. 

Satellietbeeld 16u15:

Kleine onweerskans, vanwaar de onzekerheid?

Ik merk voortdurend dat heel wat mensen niet begrijpen waarom de verschillende weerberichten niet allemaal eenduidig hetzelfde verhaal vertellen. Dat onbegrip is logisch wanneer je niet af en toe eens zelf naar een weerkaart kijkt, of wanneer het dan bij één weermodel blijft. Er zijn immers heel wat verschillende weermodellen beschikbaar, die elk met hun eigen manier van rekenen werken. Waarbij -om het even simpel te houden- vooral de nauwkeurigheid en hoeveelheid van metingen waarmee een model gaat rekenen verschillend is. En dat kan dus ook tot andere uitkomsten op de weerkaartjes leiden. Toch is er niet één weermodel aan te duiden dat het meest betrouwbaar is, zeker niet op korte termijn. Elk model heeft wel z'n gekende sterke punten en tekortkomingen, maar toch blijft elk model nuttig. De ene keer zal model A het dichtst bij de waarheid zitten, de andere keer model C of misschien wel model F...

Dicht bij een Limburgse hittegolf

Met opnieuw maxima boven 30°C, en niet voor eventjes maar gedurende meerdere uren, beleeft Limburg dinsdag zijn tweede tropische dag op rij. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we woensdag ook vlot over de kaap van 30°C heen, waardoor de Limburgse hittegolf bijna een feit is. Daarvoor moet het dan donderdag nog eventjes 25°C of meer worden, maar dat lijkt sowieso goed te komen.

Temperaturen dinsdag 16u:

Donderdagnamiddag: Buien activeren net ten oosten van Limburg

Op één enkel bui na die rond 14u over het zuiden van Tongeren en Riemst even wat plensregen en gedonder meebracht, is het verder overal in Belgisch Limburg droog gebleven.
We konden de stapelwolken boven onze hoofden wel zien opborrelen, maar pas net ten oosten van ons ontstonden de buien. Boven Nederlands Limburg heeft het regionaal flink gegoten, lokaal ook met hagel erbij. De buienzone activeert nu verder boven Duitsland.

Op onderstaande satellietlus van 14u45 tot 16u30 is heel duidelijk te zien hoe de buientoppen eerst ten zuiden en vervolgens net ten oosten van Belgisch Limburg ontstonden. 

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro