Weernieuws Limburg

Buien op radar- en satellietbeeld

Op de radar- en satellietbeelden van zaterdagmiddag is weer mooi te zien hoe lokaal de buien zijn. Er zijn nog steeds veel mensen die niet beseffen dat buien per definitie lokaal zijn, en dus ook denken dat het weerbericht verkeerd was wanneer er bij hen geen bui valt. Daarom vermeld ik in mijn weerbericht tóch nog vaak dat niet iedereen er gelijkmatig mee bedeeld zal worden.

Op het satellietbeeld zien we hoe er zich rondom de buienplukken ook opklaringen bevinden. Vandaar dat er op verschillende plaatsen een mooie regenboog te zien was.
Zo'n regenboog is dus ook makkelijk te voorspellen, wanneer je ziet dat een bui snel gevolgd wordt door een opklaring... Tenminste wanneer de bui regendruppels brengt, want hagel en sneeuwvlokken vormen uiteraard geen regenboog.

Maandagavond: grote contrasten rond lagedrukkern

Het is mooi om te zien dat de praktijk zich aan de theorie houdt, en er op maandagavond dus enorme contrasten te noteren zijn in Limburg.
In het zuidoosten is de temperatuur opgelopen tot +7°C, terwijl het in het noorden amper +1°C is. Dat heeft te maken met de wind, welke in het noorden uit het noordoosten waait en in het zuiden uit het zuiden. Dit zien we het beste in deze temperatuur- en windkaartjes uit Nederland: (Helaas bestaat dit niet voor België - klachtenbrieven richten tot het KMI a.u.b.)

Deze tegenstelling duidt erop dat de lagedrukkern, waar vandaag letterlijk en figuurlijk alles rond draait, dichtbij zit. En dat wordt inderdaad bevestigd door de metingen van 17u34:

Maandag: Regen-Sneeuw-Regen-Sneeuw (?)

Het blijft afwachten wat er vandaag van regio tot regio in en om Limburg precies zal gebeuren op het gebied van neerslagvorm. Ik vermoed dat er eerst wat regen of smeltende sneeuw zal vallen, vrij snel overgaand in sneeuw. Die sneeuw neemt de temperatuur mee naar beneden waardoor het ook tijdelijk wit zal worden. Tijdelijk, want uiteindelijk komt Limburg net als gisteren weer grotendeels in zachte luchtmassa's terecht waardoor de sneeuw op de meeste plaatsen overgaat in regen. In het uiterste noordwesten zou het nipt sneeuw of smeltende sneeuw kunnen blijven. In de loop van de avond komen we dan vanuit het westen weer in koudere lucht terecht, en kan de neerslag opnieuw overgaan in sneeuw. Vanavond laat en ook volgende nacht kan het zodoende opnieuw glad worden op de wegen.

Maandag pakken sneeuw of doodgewone regen? De modellen geraken er niet uit.

En als de modellen er niet uitgeraken kunnen we niets anders doen dan afwachten. De boosdoener is een kleine depressiekern die in de loop van de dag vanuit het noorden van Frankrijk naar Duitsland zal schuiven. Hoe zuidelijker de kern van de depressie passeert, hoe groter de kans op sneeuw.

De verschillende modellen komen allemaal met een iets ander traject van deze depressie, waardoor we grote verschillen zien in de sneeuwhoeveelheden voor Limburg. De verschillen zouden van noordwest naar zuidoost wel eens erg groot kunnen worden. Beneden een overzicht van de sneeuwsom volgens verschillende modellen tegen maandagavond 23u.

Het Franse model Arpege spant de kroon, met tegen 23u maar liefst 20cm of meer over het noordwesten van Limburg. Dit terwijl er voor het zuidoosten nauwelijks enkele centimeter inzit.

Maandag: Onzekere weerkaarten wegens passage lagedruksysteem

Op maandag zal een lagedrukkern vanuit het noorden van Frankrijk via onze omgeving naar het noorden van Duitsland trekken. De koers van dit systeem wordt door de verschillende weermodellen voortdurend net wat anders berekend. De exacte koers is echter van groot belang voor de temperaturen, en daarmee samenhangend ook de neerslagvorm. Want ten noorden en westen van dit systeem valt er smeltende sneeuw of sneeuw. Onder de kern en ten zuiden ervan is dat dan weer regen. Ook het windveld wordt door dit traject bepaald. Ten noorden van de kern waait de wind uit het koude oosten, ten zuiden ervan uit het zuidwesten. Rond een depressie waait de wind immers tegen de wijzers van de klok in.
Beneden een mogelijk scenario, zoals dat zaterdagavond door het Amerikaanse GFS wordt berekend.

Berekening luchtdruk volgens GFS op maandag om 10u:

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro