Weernieuws Limburg

Woensdagavond 17u45: onweer net ten westen van Limburg

Woensdag heeft zich vanaf ongeveer 17 uur heel snel een enorme bui ontwikkeld, net ten westen van Tessenderlo. Deze bui produceerde omstreeks 17u45 talrijke ontladingen en heeft de karakteristieken van een flinke wolkbreuk. Deze bui schuift langzaam op naar het westen, weg van Limburg.

Intussen zien we ook hoe er ten zuiden van Tienen ook heel snel een nieuwe bui aangroeit. Opnieuw net buiten Limburg dus, maar ook in onze provincie blijft zo'n ontwikkeling mogelijk. Het zwakke neerslagsignaal boven onze provincie is een uitstervend restant van een bui die rond 16 uur vanuit Luik Tongeren bereikte. Mogelijk heeft die bui echter net het tikkeltje energie uit Limburg weggezogen dat nodig was om ook hier zo vlot buien te kunnen doen ontstaan.

Van bovenaf ziet de buienontwikkeling er zo uit:

Eind deze week en tijdens het weekend nóg warmer

Mei 2018 is goed op weg om de warmste maand mei sinds het begin der metingen te worden. Want de volgende dagen blijft het alvast warm, en tegen het weekend doet de temperatuur er zelfs een schepje bovenop. Beneden de verwachting volgens de Amerikaanse weercomputer vanaf vrijdag.

 

Zaterdagnamiddag:

Zondagnamiddag:

Maandag 18u vooral over het zuiden lokaal onweer

Omstreeks 18u dondert het vooral regio Sint-Truiden tot Halen, en ook in de buurt van Tongeren en Genk. De buien breiden langzaam maar zeker uit van het zuidoosten richting het noordwesten.
Op heel wat plaatsen gaat het echter om gewonen regenval, met misschien wat hoorbare donderders vanop grote afstand.

Ontladingen tussen 16u06 en 18u06:

Op het satellietbeeld van 18u zien we hoe de buientoppen 'uitwaaien' naar het noorden, waardoor het een stuk ten noorden van de neerslagkern met ontladingen ook nog dreigend overkomt.

Langdurig warm en onstabiel

Wanneer we naar de pluimverwachtingen kijken kunnen we in enkele seconden tijd het weerbeeld voor de volgende dagen afleiden: warm en onstabiel met kans op onweersbuien. In de eerste plaats zien we in de temperatuurpluim dat de kans groot is dat we minstens een week lang maxima boven 20°C mogen verwachten. 

Vaak zal dat zelfs dicht in de buurt van 25°C zijn. Wie weet komen we vanaf zaterdag zelfs ruim boven die 25°C uit, maar gezien de termijn vraagt dit nog om bevestiging in de loop van de volgende dagen. Zijn we echt op weg naar de eerste tropische dertiger, of komen buien roet in het eten strooien? Vanaf volgende week woensdag (30 mei) is de spreiding overigens te groot om er nog iets zinnigs uit te kunnen concluderen.

Vanaf zondag een hele poos 22 tot 25°C

Eind deze week is het even wat frisser vanwege de noordwestenwind. In de loop van het weekend zal de wind meer en meer naar het noordoosten tot oosten draaien en daarmee van oorsprong warmere lucht gaan aanvoeren. Momenteel lijkt het erop dat we voor langere tijd maxima boven 20°C gaan krijgen. Dat blijkt ook uit onderstaande temperatuurpluim van GFS:

Op de temperatuurkaartjes ziet dat er dan zo uit voor zondag:

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments