Weernieuws Limburg

Asdeeltjes afkomstig uit Portugal kleuren zon oranje-rood

Vanochtend heeft de zon in Limburg bijzondere kleuren. Er bevinden zich immers talrijke minuscule asdeeltjes, afkomstig van de bosbranden in Portugal in onze atmosfeer. Deze filteren het zonlicht en zorgen voor een oranje-rode zon. Naarmate de zon hoger klimt zal de kleur geler worden omdat het zonlicht dan een minder lange weg doorheen de asdeeltjes moet afleggen. Vanavond zou de zon weer erg rood kunnen worden, mochten er geen wolken voorin schuiven.

Saharastof boven Limburg

Heel wat Limburgers zullen vanochtend wel gemerkt hebben dat er plots veel stof of zand op hun wagen lag. Dit zand komt rechtstreeks uit de Sahara en werd door de vroege regendruppels uit de lucht gewassen.
Deze luchtmassa's worden mee aangezogen door orkaan Ophelia, en glijden langs de westflank van een hogedrukgebied recht naar onze omgeving. Vandaar ook de uitzonderlijk hoge temperaturen.

Op dit kaartje zien we tot waar het Saharastof vanochtend te vinden was:

Bron: http://forecast.uoa.gr/dustindx.php

Met dit als resultaat op de autoruiten:

Twee jaar geleden 20°C kouder...

Dat het ene jaar het andere niet is merken we wel vaker. Iedereen heeft altijd wel een herinnering uit het verleden waarop het rond dezelfde dag van het jaar veel warmer, kouder, natter of winderiger was. Dat hoort nu eenmaal bij ons weer: afhankelijk van de opbouw van onze atmosfeer, en daarmee samenhangt de windrichting, kan er voor dag op dag soms een verschil tot meer dan 20°C inzitten. Zo ook nu weer als we 14 oktober 2017 vergelijken met 14 oktober 2015. De temperaturen voor 15u15:

Zaterdag meteen overal in Limburg zonnig

De titel van dit artikel luidde vrijdagavond nog "Zaterdag: vraagteken bij bewolking in de voormiddag". Wel, intussen tonen de feiten aan dat weermodel Hirlam het dichtst bij de waarheid zat en dat het overal in Limburg van bij de start zonnig is. De opwarming kan dus meteen van start gaan, waardoor we straks vlot voorbij 20°C geraken. 

Satellietbeeld zaterdag 8u30: (Bron: nl.sat24.com/)

Satellietbeeld zaterdag 10u40:

Nazomer, maar niet dankzij orkaan-invloeden

De volgende dagen krijgen we in Limburg te maken met een heus nazomertje. Of misschien kunnen we die -tje zelfs weglaten, want gedurende meerdere dagen op rij zal de temperatuur oplopen tot boven 20°C. Vrijdag beginnen we eraan, en tijdens het weekend wordt het telkens 1 a 2 graden warmer. Maandag wordt dan waarschijnlijk zelfs de warmste dag van de reeks, geholpen door de aanwezigheid van (ex-)orkaan Ophelia op de Oceaan.
Maar Ophelia is zeker niet de reden van ons nazomerweer, zoals elders totaal verkeerd wordt beweerd. We danken het nazomerweer immers aan de opbouw van een omvangrijk hogedrukgebied. Die opbouw is momenteel (donderdag, zie beneden) reeds volop bezig, zonder dat Ophelia daar invloed op heeft. Dus ook zonder Ophelia hadden we tijdens het weekend prachtig nazomerweer gekregen. Pas in de loop van maandag doet Ophelia er dus een tikkeltje bovenop. Vanaf dinsdag wordt de verwachting onzekerder omdat de exacte koers van de restanten van Ophelia nog niet bekend is. Maar vermoedelijk blijven we vooral onder hogedrukinvloed vertoeven.

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro