Weernieuws Limburg

Van +10°C vrijdagmiddag naar -1°C zaterdagmiddag

Tijdens het weekend krijgt Limburg te maken met best een spectaculair weertype. Toch zeker als je het weer-technisch bekijkt, en dus niet in de eerste plaats media-technisch. In de loop van de nacht naar zaterdag komt er immers met een sneltreinvaart koude lucht binnen, waardoor het tegen de ochtend overal in Limburg aan het vriezen is. Volgens de laatste weerkaarten zou de temperatuur zaterdag overdag niet eens meer boven het vriespunt uitkomen. Dit als gevolg van transportkou en vooral ook dikke wolken. Deze wolken houden de zonnewarmte tegen en zullen volgens steeds meer weermodellen ook sneeuw gaan produceren. Zodoende zou er in Limburg een laagje van enkele centimeters kunnen ontstaan. Daarmee zou de Europese weercomputer ECMWF dus als enige reeds dagenlang op het juiste spoor hebben gezeten. 

Beneden toon ik enkele kaartjes van de verwachting volgens het Harmonie-model op donderdagavond.

Temperaturen vrijdag 12u:

Grote kans op een koude-veeg tijdens het weekend

De verschillende weermodellen laten reeds sinds enkele dagen zien dat de winter tijdens het weekend van 16 en 17 maart weer even heel dicht in de buurt van Limburg komt. Mogelijk wordt het zelfs een voltreffer, met vooral zeer koude bovenluchten, matige nachtvorst en overdag temperaturen amper boven het vriespunt.  Hoe één en ander precies zal uitpakken hangt af van de precieze vorm van een hogedrukgebied dat zich vanaf woensdag boven Scandinavië gaat ontwikkelen. Dat gaat bepalen of het al dan niet een voltreffer wordt. Vandaar ook de enorme spreiding die we momenteel in de temperatuurpluim van de Europese weercomputer terugvinden:

Toch gaat de grote meerderheid van de scenario's wel richting veel lagere temperaturen in vergelijking met oa. maandag, woensdag en donderdag.
Eenzelfde beeld zien we terug in de temperatuurpluim van de Amerikanen:

Zeer zacht maar wisselvallig

Tijdens het weekend van 10 en 11 maart komt de temperatuur in Limburg ruim boven +10°C uit. Er zijn zelfs berekeningen die het zaterdag tot 17 a 18°C laten worden, zoals deze verwachting volgens de Amerikaanse weercomputer:

De temperatuurpluim van de Europese weercomputer bevestigt deze trend, al zit er wel nog wat rek op:

Wat echter ook opvalt is de wisselvalligheid. Bijna dagelijks is er regen te verwachten, al kan het tussendoor wel eens op gelukkige tijdstippen droog blijven:

Vanaf het weekend zachter en wisselvalliger

De temperatuur zal vanaf vrijdag, maar vooral in de loop van het weekend uit een diep dal klimmen.
Dat zien we mooi in de temperatuurpluimen, al laat de Amerikaanse computer de klim wat minder vlot gebeuren dan de Europese computer.

Temperatuurpluim Amerikaanse weercomputer GFS:

Temperatuurpluim Europese weercomputer ECMWF:

Bij de hogere temperaturen hoort echter ook meer wisselvalligheid. Vrijdagavond kan de neerslag nog onder de vorm van sneeuw vallen, maar vanaf zaterdag wordt het daarvoor te zacht.

Neerslagpluim Europese weercomputer ECMWF:

Minstens 10 dagen winters met stevige nachtvorst

Inmiddels is al wel een poosje duidelijk dat de trend die zich reeds een kleine week geleden begon af te tekenen zal gaan uitkomen: februari krijgt een zeer winters slot. We hebben immers te maken met een niet alledaagse luchtdrukverdeling waardoor kou vanuit Rusland op transport naar Limburg wordt gezet, al gaat het te ver om over extreme kou te spreken. De zon zal bovendien veel compenseren.

Droge kou

Momenteel (woensdag) is het reeds enkele dagen licht winters met vooral koude nachten. Overdag komt de temperatuur voorlopig nog rond een graad of 5 uit, maar vanaf zondag schakelt de winter een versnelling hoger en verliezen we overdag nog een graad of 5. Dit betekent dus dat Limburg maxima rond het vriespunt mag verwachten. Ik vermoed dat de temperatuur op de meeste plaatsen toch net boven dat vriespunt zal pieken, vanwege het feit dat de zon toch al serieus aan kracht begint te winnen. Maar 's nachts gaan we naar waardes tussen -5 en -10°C.

In de temperatuurpluim van het Europese weermodel ECMWF is de eensgezindheid tot en met volgende woensdag groot:

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments