Weernieuws Limburg

Toelichting bij de onzekerheden na het weekend.

De voorbije dagen leek er een duidelijke trend in de maak naar gevoelig warmer weer begin volgende week. En dat zit er nog steeds wel in, al kunnen we er zeker nog niet gerust op zijn. Dat bevestigt de temperatuurpluim van de Europese weercomputer opnieuw:

Maandag en woensdag mooi en warm zomerweer met weinig wind

Goed nieuws voor de fietsers: Zowel op maandag als op woensdag wordt het uitstekend fietsweer. En ook dinsdag- en donderdagvoormiddag kan het wel eens aangenaam zijn om op de tweewieler van de mooie Limburgse natuur te genieten. Ook voor wie nog met de kinderen naar een speeltuin, dierentuin of pretpark wil ziet het er dan goed uit. Het aangename zomerweer geldt niet alleen voor Limburg maar voor een ruimte omgeving.

Maandag en woensdag blijft het droog met maxima rond 25°C, misschien nog een graadje extra.
Vooral dinsdagnamiddag is er kans op fikse buien, maar fris wordt het niet. Ook op donderdag zouden we nog dicht in de buurt van 25°C kunnen uitkomen indien regenwolken voldoende lang op afstand blijven. Zie ook weertabel volgende dagen in Limburg.

Donderdag: veel regen, of toch meestal droog?

Donderdag krijgen we te maken met de ontwikkeling van een kleine depressiekern net ten zuidoosten van Limburg. De exacte locatie van deze depressie heeft een enorme invloed op ons weerbeeld. Helaas is die exacte locatie onberekenbaar, waardoor we dus moeten rekening houden met grote marges. Vandaar ook dat elk weermodel momenteel, minder dan 24u vooruit, met een andere prognose komt voor donderdag. Voor iemand die niet vertrouwd is met de complexiteit van de atmosfeer kan dit belachelijk klinken, maar het is nu eenmaal de realiteit: we weten eigenlijk niet wat het morgen wordt.

Advertentie 

Ter illustratie twee gesimuleerde neerslagbeelden voor donderdag 16u, het eerste van het AROME-model, het tweede van het HARMONIE-model.

Dinsdagnamiddag kans op forse buien, soms met onweer

Na een mooie, warme maandag staan we voor een wisselvallige periode. Het is moeilijk in te schatten hoe actief de buien dag per dag boven Limburg zullen uitpakken, maar voor dinsdag is de kans alvast groot dat we op meerdere plaatsen forse buien te slikken krijgen. De buien zullen wellicht niet overal even fel uithalen, maar de lokale donders zullen uiteraard tot ver in de omstreken hoorbaar zijn. De meeste buien zijn op basis van de huidige prognoses vanaf 14u boven Limburg te verwachten, zoals te zien is op onderstaande berekening van het AROME model. De werkelijkheid zal voor zowel timing, locatie als intensiteit steeds afwijken van deze berekening, maar deze indicatie is voldoende om ons te wijzen op de mogelijkheid voor intense buien. Er zijn overigens ook weermodellen die reeds vóór het middaguur buien boven Limburg voorzien, al zijn dat dan vermoedelijk nog niet de felste exemplaren.

Randgevalletjes: Vervelend voor iedereen

Tijdens het voorbije weekend hadden we constant te maken met een randgeval voor wat 'egen of droog' met 'fris of warm' betreft. Zo trokken regen- en buienzones uiteindelijk net ten noorden van Limburg over Nederland, waar er regionaal in twee dagen tijd net zoveel neerslag viel als bij ons in heel de maand juli. Op heel wat plaatsen in Nederland zat er geen 20°C in, terwijl wij in Limburg konden genieten van 25 a 26°C en heerlijk zachte terrasjesavonden... Zo'n randgevallen laten zich heel moeilijk inschatten, en kunnen in 12 tot 6u tijd plots voor belangrijke wijzigingen in het weerbericht zorgen. Vervelend voor de weerman, maar ook vervelend voor zoveel mensen die hun plannen op de weersverwachtingen afstemmen...

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments