Weernieuws Limburg

Modellen bevestigen verscherping van de hitte na het weekend

De kans wordt steeds groter dat het na het weekend effectief nóg warmer wordt. Eerst volgt er echter nog een iets minder warme periode tijdens het weekend, deels afhankelijk van het al dan niet voorkomen van buien.
De temperatuurpluim én neerslagpluim (Uitleg) leren ons in één oogopslag weer heel veel:

Temperatuurpluim:

Op basis van deze temperatuurpluim kunnen we stellen dat de kans op een reeks van dagen met maxima (ruim) boven 30°C volgende week groter en groter wordt.
Voor zaterdag en zondag zien we een spreiding tussen pakweg 23 en 28°C, wat veroorzaakt wordt door onzekerheden inzake bewolking en buien.

Neerslagpluim:

Volgende week 40°C? Momenteel hooguit 2% kans

Er bereiken mij vandaag, maandag 16 juli, berichten die beweren dat er in Nederland weersvoorspellers zijn die voor eind volgende week 40°C voorspellen. Wel, in de eerste plaats zal een weerman zoiets nooit voorspellen voor dergelijke termijn. Want dit is nog nooit gebeurd, en dus moet je extra voorzichtig zijn. Zelfs wanneer zoiets op de weerkaarten staat. Maar zelfs dát is niet het geval. Dit soort berichtgeving mag dus in het lange rijtje onder de rubriek fake-news geplaatst worden.

Even de laatste (maandagochtend) temperatuurpluim van ECMWF voor het zuidoosten van Nederland erbij: (Bron: weerplaza.nl, met eigen opmerking)

Vanaf dinsdag onstabiel: Kans op buien en onweer

Vanaf dinsdag 17 juli ogen de weerkaarten onstabiel. Concreet betekent dit dat er vanaf dan dagelijks KANS is op buien. Buien die doorgaans lokaal zijn, maar zeer lokaal ook hevig kunnen uitpakken. Met onweer en veel neerslag in korte tijd. Met een betonharde ondergrond als gevolg van de droogte kan er sneller wateroverlast voorkomen dan wanneer het water vlotter in de bodem zou kunnen dringen.

Indicatie neerslagkansen op dinsdagavond: Onder de blauwe zones zijn er buien mogelijk. 

Weermodel GFS:

Weermodel ECMWF:

Dinsdag een zeer tijdelijk dipje. Verder gewoon hoogzomers.

Uit de temperatuurpluim blijkt duidelijk dat er op dinsdag even een dipje in de temperatuur verwacht kan worden, maar vanaf woensdag gaat de temperatuur alweer flink de hoogte in:

Dinsdag blijft de temperatuur dus voor het eerst sinds lang nog eens beneden de kaap van de zomerse 25°C. Woensdag wordt die kaap waarschijnlijk alweer gerond en vanaf donderdag komt zelfs de tropische 30°C weer binnen bereik.

Op de weerkaartjes ziet dat er dan alsvolgt uit:

Dinsdag 17u

Woensdag 17u

Volgende dagen zomers warm, zonder extremen. Volgende week onzeker.

De volgende dagen blijft het in Limburg warm zomerweer, zonder extremen. De temperatuur blijft beneden 30°C, en dat heeft vooral te maken met de wind die vaak uit het noordwesten waait. 

De temperatuurpluim toont ons een grote eensgezindheid en dus zekerheid tot en met maandag:

Vanaf dinsdag zien we echter plots een grote spreiding tussen de lijntjes, welke verschillende mogelijke scenario's voorstellen. Dit heeft vooral te maken met onzekerheden in de positie van een hogedrukgebied: gaat dit de wind eerder uit het noordwesten, dan wel uit het noordoosten richting Limburg sturen? Dat wordt ook bepalend voor de bewolkingsgraad, die uiteraard ook nog eens extra z'n stempel op de temperaturen zou kunnen drukken.

Voor de dagen nadien blijft de onzekerheid voorlopig wel relatief groot, met scenario's die uiteenlopen van 20 tot 32°C. Al lijkt de kans op maxima tussen 25 en 30°C wel groot.

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro