Weernieuws Limburg

Volgende week zeer warm voor de tijd van het jaar.

De verschillende weercomputers sturen voor volgende week nu toch al een tijdje aan op zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De kans op een reeks van dagen met maxima boven de 25°C is voor Limburg best groot. Dit valt af te leiden uit de temperatuurpluimen van zowel het Amerikaanse GFS als het Europese ECMWF.

Temperatuurpluim GFS:

Temperatuurpluim ECMWF:

Tegen woensdagavond reeds afkoeling?

Het begint er steeds meer naar uit te zien dat de temperatuur in de loop van woensdagnamiddag reeds zal gaan zakken als gevolg van een winddraaiing, waarna er koelere lucht binnenstroomt. Misschien zit er nog net even 25°C in alvorens dit gebeurt. Er zit nog altijd wat rek op de verwachting maar beneden toon ik enkele kaarten van het schema waarmee de laatste uitdraai van het Amerikaanse GFS maandagavond op de proppen komt:

Temperaturen woensdag 14 uur: 22 tot 24 graden, lokaal misschien nog wat meer.

 

Temperaturen woensdag 17 uur: Koele lucht valt binnen vanuit het noordwesten

Dinsdag en woensdag zomers, donderdag fris(ser).

Dinsdag en woensdag wordt het zomers warm in Limburg, al scheelt het op woensdag niet meer zoveel. De scheiding tussen warm en kil ligt dan namiddag diagonaal over Nederland, zoals te zien is op onderstaand kaartje van de Amerikaanse weercomputer. (Bron: www.weerplaza.nl)

Op donderdag vertoeft Limburg dan ook in die koele lucht, met mogelijk maxima beneden 20°C:

Of het ook echt zo fris blijft hangt af van de timing van een regenzone, welke in dit voorbeeld pal op het warmste moment van de dag boven Limburg wordt voorzien. Mocht het namiddag enkele uren droog blijven, dan kunnen we hier een graad of 4-5 bij optellen.

Woensdagavond: Stevig onweer en op meerdere plaatsen overvloedig veel neerslag.

Woensdagavond kreeg een groot deel van Limburg zoals verwacht te maken met stevige buien. Daarbij viel er op sommige plaatsen zeer veel regen in korte tijd en werden er ook talrijke ontladingen geproduceerd.
In Rutten (Tongeren) werd 51 liter per vierkante meter opgevangen in enkele uren tijd. En ook in Rotem werd een dagtotaal van meer dan 50 liter bereikt. Daarnaast viel er op vele plaatsen meer dan 25 liter en dat zorgt dan uiteraard voor problemen met wateroverlast. In vele gemeentes liepen kelders onder water en traden beken tijdelijk buiten hun oevers. Gelukkig bleef het zover mij bekend is slechts bij materiële schade.

Op onderstaand kaatje is te zien waar de talrijke ontladingen werden geproduceerd. Een groot deel van Limburg kreeg dus te maken met zeer nabije ontladingen en bijgevolg ook harde donderslagen.

Woensdagavond kans op stevige buien

Woensdagavond zullen er waarschijnlijk een aantal stevige buien over Limburg trekken. Deze kunnen vanaf pakweg 17 uur vanuit het zuiden worden verwacht en zullen vervolgens doorschuiven naar het noorden. Zowel weermodellen AROME als HARMONIE voorzien daarbij soms veel neerslag in korte tijd en ook onweer.

AROME voor 19u:

HARMONIE voor 19 uur:

Inhoud syndiceren

Hosted by HostYou - Powered by Sycro 

Comments