40 graden op dinsdag wordt meer en meer een realistisch scenario

Ruben - 15/07/2022 - 10:42

Wordt het dinsdag 40 graden of misschien zelfs nog wat warmer? Het staat al bijna een week lang op de weerkaarten van het Amerikaanse weermodel GFS en ondertussen sluiten ook andere modellen zich meer en meer bij deze berekening aan. Op lange termijn lijkt zo'n extreme berekening onrealistisch maar nu we op 4 dagen voor de feiten zijn aanbeland moeten we dit toch stilaan als een serieuze mogelijkheid beschouwen.
Het wordt hoe dan ook één van de warmste dagen ooit in Limburg, mogelijk zelfs de warmste. Op 25 juli 2019 liep de temperatuur in thermometerhut voor het eerst op tot meer dan 40°C. Kleine Brogel noteerde toen 40.5°C. Lokaal werden er nóg wat hogere waarden geregistreerd. De warmste temperatuur 'ooit gemeten' hangt echter sterk af van de locatie en apparatuur. De laatste jaren komen er steeds meer weerstations bij, vandaar dat we best Kleine Brogel als referentie aanhouden om te kunnen vergelijken met het verleden.

Deze hoge temperaturen komen nog niet in elk weerbericht terug omdat sommige weerberichten (bijv. KMI en KNMI) enkel gebaseerd zijn op de berekening van weermodel ECMWF. Dit weermodel komt inderdaad met een graad of 4-5 minder op de proppen dan weermodel GFS. Maar -om het nog iets complexer te maken- dient er over de berekening van ECMWF nog een correctieffactor te worden toegepast, de zogenaamde MOS. Daarmee komen de temperaturen 1 tot 2 graden hoger te liggen dan de naakte weerkaartjes aangeven.

Beneden toon ik de berekende temperaturen van respectievelijk weermodel ICON, ECMWF en GFS voor dinsdag.
ICON komt met maxima rond 40°C, ECMWF calculeert 37°C en GFS piekt tot 42°C.

Maxima volgens weermodel ICON

Bron: wetterzentrale.de
clipboard22 icon 150722.png

Maxima volgens weermodel ECMWF

Bron: Kachelmannwetter.de
clipboard24 150722 1.png

Maxima volgens weermodel GFS

Bron: weerplaza.nl
clipboard25 150722.png

Een vergelijking van de berekeningen voor Frankrijk gisteren leert ons dat ECMWF in de warmste regio's een graad of 3 te laag zat en GFS een graadje te hoog uitkwam. Als we deze lijn doortrekken zou de 40°C op dinsdag dus zeker mogelijk zijn. Lokaal kan het dan door omgevingsfactoren zoals het type en de droogtegraad van de ondergrond nóg wat warmer kunnen worden.

Wanneer we er de temperatuurpluim van weermodel ECMWF bijnemen zien we dat de rode lijn zich niet helemaal bovenin deze pluim situeert. Deze lijn vertegenwoordigt het kaartje met maxima rond 37 a 38°C. 
Wat ook opvalt is dat er voor woensdag toch al een flinke afkoeling wordt voorzien. Het is dus niet zeker dat we dan nog aan 30°C geraken. In dat geval zullen we ondanks de hitte op maandag en dinsdag niet van een hittegolf kunnen spreken.
Uit de neerslagpluim valt af te lezen dat de kans op neerslag woensdag toeneemt. 

Temperatuurpluim ECMWF

Bron: Weerplaza

Neerslagpluim weermodel ECMWF

eps_pluim_rr_06380 15072022.png