Over Ruben

Professionele weerberichten op maat voor Limburg

Ruben Weytjens is een weerman uit Belgisch Limburg, die zéér gepassioneerd en daardoor ook zéér professioneel te werk gaat om een absoluut meerwaarde-weerbericht voor Limburg te kunnen leveren. Hij doet dit als zelfstandige vanuit zijn éénmanszaak, maar dat belet hem niet om 365 op 365 dagen per jaar, van 's morgens tot 's avonds updates te voorzien op basis van de laatste ontwikkelingen. Ook wanneer hij in Lapland en Noord-Noorwegen aan de slag is als noorderlicht-gids, of vóór en na één van z'n lezingen waarmee hij in heel Limburg graag te gast is.

Ruben zijn weerbericht is te vinden op zijn website en zijn Facebook-pagina. Die pagina bereikt reeds méér dan 80.000 volgers, welke vanzelfsprekend voornamelijk woonachtig zijn in Limburg. Ook Truineer.be doet reeds lange tijd een beroep op de expertise van Ruben om een weerbericht op maat voor Sint-Truiden en omstreken te publiceren.

Achter de schermen is Ruben ook vaak druk met het leveren van weersverwachtingen en advies voor diverse evenementen. Zo doet ook het stadsbestuur van Sint-Truiden voor elk buiten-evenement een beroep op Ruben om eventuele risico's of noodzakelijke voorzorgen te kunnen inschatten.

Sinds eind 2013 werkt Ruben samen met het web-hosting bedrijf HostYou, waardoor de bereikbaarheid van zijn drukbezochte website gegarandeerd is. Ook nu HostYou onderdeel is geworden van het Limburgse BNS hybrIT wordt deze samenwerking voortgezet en zelfs nog versterkt. Zo is deze volledig schalende Drupal 8-website het resultaat van een zeer nauwe samenwerking tussen beide Limburgse partijen. 

Biografie - Loopbaan

Ruben Weytjens werd op 26 januari 1978 geboren te Bree en groeide op in het gezellige dorpje Opitter.
Na het behalen van zijn masterdiploma in elektronica aan de Hogeschool Limburg te Diepenbeek ging hij ondermeer aan de slag bij Philips in Hasselt, Heerlen en Eindhoven.
Zijn laatste diploma-gerelateerde job als ontwikkelaar van E-readers bij IRX Innovations (eerder iRex Technologies) beëindigde hij in september 2012, waarna hij zich fulltime met het weer kon gaan bezighouden. Dat doet hij vanuit zijn huidige woonplaats Neeroeteren.

Ruben Weytjens Portret

Reeds in zijn prille jeugd was Ruben bijzonder gefascineerd door het weer. Zo knipte hij reeds vanaf zijn achtste levensjaar dagelijks de weerberichten uit de krant, en toetste hij de verwachte temperaturen aan eigen metingen in de tuin. Een hogere opleiding in de meteorologie werd hem aan het eind van zijn middelbare studie Industriële Wetenschappen aan het TISM te Bree afgeraden waardoor dit plan even op een zijspoor terecht kwam en hij koos voor een ingenieursopleiding.

Sinds de opkomst van het internet (voor Ruben eind jaren 90) ging er dan echter wel een wereld voor hem open. Eerst kwam hij terecht op het Duitse Wetterzentrale forum, waar hij met een woordenboek in de hand de uitleg van de diverse 'profi's' bij de ontwikkelingen op de weerkaarten volgde. Daar heeft hij uiteindelijk veel basiskennis over het interpreteren van weermodellen opgedaan.
Tussen 2003 en 2007 ging hij actief deelnemen aan discussies op weerwoord.be.
Uiteindelijk besloot hij zijn eigen weerbericht online te plaatsen en zijn deelname aan internetforums op te geven. Dat weerbericht maakte hij dagelijks voor een select groepje van enkele tientallen lezers.

Na een interview in de krant Het Belang van Limburg op 2 augustus 2008 - naar aanleiding van een tip van toenmalig VTM-weerman Eddy De Mey - steeg het aantal bezoekers op zijn website zienderogen. Ook de regionale radiozenders FM Goud en LRM merkten Ruben op en bijgevolg verzorgde hij sinds september 2008 voor beide zenders de weerpraatjes tijdens het weekend. (Deze samenwerkingen werd wegens tijdsgebrek in 2016 beëindigd)

Eind 2008 is de krant Het Belang van Limburg dan bij hem komen aankloppen met het verzoek om het weerpraatje op hbvl.be voor zijn rekening te nemen. Sinds januari 2009 deed hij dit 7 dagen op 7 met volle overgave, geregeld met een update in de loop van de dag op basis van de laatste ontwikkelingen.
In maart 2011 kwam daar zelfs de weerpagina voor de gedrukte krant bij. Daarvoor moest er eerst in onderlinge samenwerking een volledig nieuw weerbericht worden ontwikkeld, waarvan de grafische vorm zelfs in 2018 nog steeds hetzelfde is.

Nadat in februari 2012 echter bleek dat de visie van Het Belang van Limburg (en de media in het algemeen) en Ruben Weytjens onvoldoende met mekaar overeenkwamen voor een succesvolle verdere samenwerking, heeft Ruben er resoluut voor gekozen om op eigen houtje verder te groeien als weerman voor Limburg. Om tijd te kunnen investeren in deze groei gaf hij zijn jobzekerheid als ingenieur elektronica op zodat hij zich volledig kon toeleggen op zijn grootste passie: Het weer in Limburg.

Hij zag in Facebook het ideale kanaal om sneller zoveel mogelijk Limburgers te bereiken voor allerlei info en weer-nieuwsjes. In minder dan een jaar tijd na het beëindigen van de samenwerking met Het Belang van Limburg liep het aantal volgers van zijn Facebook-pagina op van nog geen 2.000 tot meer dan 15.000. Daarmee werd de Facebookpagina van Weerman Ruben Weytjens op dat moment de drukst bezochte weer-pagina van België. Vele Limburgers houden elkaar en Ruben hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen aan het weerfront. Inmiddels zijn er inderdaad enkele andere pagina's die over heel België méér volgers hebben verzameld dan Ruben, doorgaans door ook vooral de sensatie-toer op te gaan in samenwerking met kranten die er dezelfde visie op nahouden. Ruben kiest er echter bewust voor om zich uitsluitend op Limburg te blijven richten, op een sobere, eerlijke en nuancerende manier. Alleen op die manier kan hij voor deze kleine regio een absolute meerwaarde blijven betekenen en alleen daarbij kan hij zich goed voelen.

Inmiddels trekt www.rubenweytjens.be jaarlijks meer dan 5.000.000 bezoekers (waarvan 800.000 uniek) aan, en dat aantal zit nog steeds in de lift. Dit is dan ook interessant voor adverteerders, waardoor Ruben het weerbericht gratis kan blijven aanbieden. Samen met HostYou vanuit het Limburgse BNS hybrIT werkt Ruben aan een steeds verdere professionalisering van zijn diensten.

Manier van werken

Voor het maken van zijn weerbericht maakt Ruben gebruik van diverse weermodellen die meestal vrij beschikbaar zijn op het internet. Het zijn grotendeels dezelfde kaarten waarvan ook de weersvoorspellers van bijvoorbeeld het KMI gebruik maken. Alleen... Ruben gebruikt nog véél meer kaarten en grafieken om zodoende ook een betrouwbaardere verwachting te kunnen opstellen.
Voor de lange termijn (vanaf 5 dagen vooruit) zijn de pluimverwachtingen van GFS en ECMWF zeer belangrijke bronnen om naast de weerkaarten te leggen. Voor de kortere termijn neemt Ruben er ook talrijke andere modellen bij, zoals Harmonie, Hirlam, ICON, UKMO, Arpege en Arome.

Ruben heeft een geheel eigen manier van werken ontwikkeld waarbij hij vooral een zo goed mogelijke inschatting van de betrouwbaarheid van de berekeningen probeert te bekomen.
Daarom zal hij nooit één berekening van één model nemen als basis voor zijn weerbericht. Dat is doorgaans wél het geval bij de geautomatiseerde weertabellen die voor diverse locaties op het internet of via apps op te vragen zijn. Het komt er echter op aan om een zo waarschijnlijk mogelijk scenario te voorzien op basis van berekeningen van verschillende weermodellen. Verschillende weermodellen dus, die meestal ook met verschillende berekeningen komen.

Elke weercomputer heeft namelijk zijn eigen algoritmes en gegevensbronnen waarmee die algoritmes gaan rekenen. Helaas kan er niet één weercomputer als beste worden uitgekozen, anders zou de job een stuk makkelijker zijn. "Maar ook minder uitdagend", aldus Ruben. 

Ruben wikt en weegt, en maakt zodoende op basis van zijn ervaring een kansverwachting voor Limburg. In zijn weerberichten zal hij dan ook steeds melding maken van eventuele belangrijke onzekerheden. Gokken op één scenario zou namelijk betekenen dat de lezers niet kunnen rekening houden met de andere mogelijkheden.

Deze manier van werken stelt hem samen met zijn focus op de provincie Limburg in staat zich te onderscheiden van de andere weersvoorspellingen.
Ruben blijft dan ook vasthouden aan gespecialiseerde verwachtingen voor Limburg, zodat hij daar al zijn aandacht op kan blijven richten. "Hoe breder je gaat, hoe minder je kan focussen op de details voor één bepaalde regio", luidt zijn motivatie.

Noorderlicht

corona1

Naast 'Het Weer' heeft Ruben nog een tweede fascinatie voor een natuurlijk fenomeen, namelijk 'Het Noorderlicht'.
"Het mooiste natuurverschijnsel op Aarde", aldus Ruben.

Uiteindelijk is 'Het Noorderlicht' naast Weersverwachtingen en Lezingen de derde peiler van zijn onderneming geworden.
Hij werkt hiervoor samen met touroperator Voigt Travel en specialist Studio Arctic, waarmee hij een breed gamma aan exclusieve noorderlichtreizen heeft uitgewerkt.

Talrijke foto's en video's van het noorderlicht zijn te vinden op zijn website www.noorderlichtman.be

Op basis van talrijke bronnen op het internet slaagt Ruben erin om een zo nauwkeurig mogelijke verwachting voor het verschijnen van het noorderlicht op te stellen. Zijn algemene inschatting voor de komende dagen is tijdens het winterseizoen te raadplegen via de noorderlichtapp van Voigt Travel, die tienduizenden gebruikers heeft. Naar analogie met een weerman die weersverwachtingen maakt, is men Ruben zodoende ook noorderlichtman gaan noemen.

Ruben gidst tegenwoordig als noorderlichtman zo'n 15 groepen per jaar doorheen Lapland, Noord-Noorwegen en Spitsbergen. Tijdens deze groepsreizen staat het noorderlicht uiteraard centraal, en vanzelfsprekend worden de locaties zorgvuldig gekozen in functie van het noorderlicht. Lang niet elke locatie is hiervoor optimaal geschikt., waarbij er in de eerste plaats getracht wordt om zoveel mogelijk hinderlijke lichtvervuiling te vermijden. Tevens moeten er mooie locaties om het noorderlicht te zien én te fotograferen binnen een redelijke wandelafstand bereikbaar zijn. Vervolgens wordt er verbleven in de best mogelijke accommodaties die er op die locaties te vinden zijn.

Ook de activiteiten die overdag plaatsvinden zijn belangrijk en moeten passen binnen ons concept waarin we streven naar een totaal-beleving in deze prachtige arctische wereld. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat het noorderlicht nog slechts de kers op de taart vormt...  De arctische wereld heeft immers ontzettend veel moois te bieden, en het noorderlicht hoort daarbij.

Meer informatie op www.noorderlichtman.be

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.
Dit kan na onderling overleg zowel overdag als 's avonds, op weekdagen maar eventueel ook tijdens het weekend.

Ruben heeft momenteel 3 verschillende soorten lezingen in zijn aanbod, welke allen desgewenst aangepast kunnen worden aan het niveau van het publiek. Zo verzorgde Ruben bijvoorbeeld reeds lezingen op niveau voor basisscholen, middelbare scholen en tevens ook aan de Universiteit van Hasselt.

In de loop der jaren bouwde Ruben een ruime ervaring op door het geven van talrijke lezingen. Hij weet op een onderhoudende en ontspannen manier de toehoorders te boeien met zijn aanstekelijke enthousiasme.

De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, exclusief 15 minuten pauze en een vragenrondje. Desgewenst kan er echter ook een lezing op maat worden gemaakt, bijvoorbeeld rekening houdend met de lesuren op school.

Lezingen