Donderdag en vrijdag grote kans op regen of onweer

Ruben - 17/05/2022 - 10:21

Donderdag en vrijdag wordt het zwoel met kans op regen of onweer. Details over de timing en hoeveelheden zijn niet te geven, de kans is sowieso groot dat we vanwege het buiige karakter van plaats tot plaats grote verschillen gaan zien.

De temperatuur zal op donderdag nog vlot oplopen naar 25 graden en meer, om mogelijk zelfs dicht in de buurt van 30°C uit te komen. In de loop van de namiddag zorgen de hoge temperaturen en toenemende luchtvochtigheid ervoor dat de stapelwolken in korte tijd kunnen uitgroeien tot forse buien. Met daarbij kans op onweer en lokaal misschien ook hagel en windstoten.

Neerslagverwachting weermodel ECMWF donderdag 14 uur

Vanuit het westen arriveert er een zone met lokaal forse buien
overview_20220517_00_060_1.jpg

Ook op vrijdag kan de temperatuur eerst nog snel oplopen richting 25 graden. Mogelijk mogen we de eerste buien reeds vóór het middaguur verwachten waardoor de temperatuur vervolgens terugvalt en de buiendreiging in de loop van de namiddag afneemt. Hierover bestaat er nog veel onzekerheid. Want mogelijk kunnen er 's ochtends ook nog restanten van buien van donderdag een rem op de temperatuurstijging zetten. Hoe hoger de temperatuur kan oplopen hoe krachtiger de buien kunnen uitpakken...

Neerslagverwachting weermodel ECMWF vrijdag 14 uur

Mogelijk zijn de felste buien tegen 15 uur gepasseerd
overview_20220517_00_084.jpg

In de neerslagpluim zien we ook twee duidelijke pieken in de neerslagkansen: Eentje op donderdag in de namiddag en eentje op vrijdag rond het middaguur. Een precieze timing is niet te geven, daarvoor zijn we op de dag zelf aangewezen op de radarbeelden. Maar de kans is groot dat de natuur eindelijk water krijgt en de regenwaterputten eindelijk weer een voorraadje kunnen opslaan. 
Het weekend oogt vervolgens grotendeels of volledig droog.

Neerslagpluim ECMWF dinsdagochtend

Bron: Weerplaza.nl

De kans is groot dat we uiteindelijk tegen vrijdagavond op meerdere plaatsen meer dan 20 liter per vierkante meter hebben verzameld. De cijfers die de weermodellen ophoesten zijn eerder gemiddeldes. Lokaal kan er mogelijk meer dan het dubbelde vallen van deze cijfers. Terwijl er op andere plaatsen dan weer minder naar beneden komt.

Een overzicht van de berekende neerslagsommen door respectievelijk weermodel ECMWF, ICON en GFS:

Neerslagsom ECMWF tot vrijdag 20 uur

Bron: WXcharts.eu
som_ec 17-5.jpg

Neerslagsom ICON tot vrijdag 20 uur:

Bron: WXcharts.eu
som_icon.jpg

Neerslagsom GFS tot vrijdag 20 uur:

Bron: WXcharts.eu
som_gfs 1705222.jpg