Donderdagochtend kans op sneeuw

Ruben - 29/03/2022 - 14:39

Diverse weermodellen komen op dinsdag met zeer interessante kaarten voor de periode donderdagochtend-donderdagmiddag. In de details zitten er echter zeer belangrijke verschillen waardoor de verwachting erg onzeker is. Gaat het volop sneeuwen? Of intens regenen? In slechts een deel van Limburg of toch overal?
Of blijft het gewoon grotendeels droog en gaat maart 2022 straks niet alleen als zonnigste maar ook als droogste maart ooit de geschiedenis in?

Weermodel GFS laat in de nacht naar donderdag een intense sneeuwzone vanuit Nederland naar Vlaanderen krullen. Limburg zou volgens deze berekening nipt in de zachtere luchtmassa's met bijgevolg natte regenval blijven vertoeven. Ten westen en noorden van ons kan er door aanhoudende sneeuwval een sneeuwdek van betekenis ontstaan.

Weermodel ECMWF schetst een grotendeels gelijkaardig scenario, maar hier zou het noordwesten van Limburg ook een tijdje met (natte?) sneeuwval te maken krijgen. In het oosten en zuidoosten wordt het al snel droog na enige tijd regenval.
Enkel wanneer de sneeuwvlokken groot genoeg zijn en lang genoeg blijven vallen zou er regionaal tijdelijk een sneeuwlaagje kunnen ontstaan.

Weermodel ICON houdt het dan weer grotendeels droog, niet alleen boven Limburg maar ook ten noordwesten van ons. Deze berekening lijkt ergens iets over het hoofd te zien... of heeft dit model juist iets in de smiezen wat de andere computers missen? ICON krijgt met dit scenario overigens bijval door weermodel ARPEGE.

Beneden de actuele berekeningen volgens boven vernoemde weermodellen: 

Weermodel GFS

Bron: wxcharts.com
Berekende neerslag voor 8 uur
Berekende neerslag voor 11 uur
Berekende neerslag voor 14 uur

Weermodel ECMWF

Bron: wxcharts.com
Berekende neerslag voor 8 uur
Berekende neerslag voor 11 uur
Berekende neerslag voor 14 uur

Weermodel ICON

Bron: wxcharts.com
Berekende neerslag voor 8 uur
Berekende neerslag voor 11 uur
Berekende neerslag voor 14 uur

Het moge duidelijk zijn dat er voorlopig nog veel onduidelijk is. Een kleine verschuiving op de weerkaarten kan grote gevolgen hebben en de weermodellen zijn absoluut nog zoekende. Daardoor zullen de volgende berekeningen er sowieso weer anders uitzien. Wordt vervolgd.