Temperatuursprong bij de opening van de terrassen?

Ruben - 01/05/2021 - 11:51

Na een gemiddeld zeer frisse maand april zal ook de eerste week van mei fris verlopen.
De temperatuur zal tot en met 7 mei meestal beneden 15°C blijven steken en wanneer het 's nachts voldoende uitklaart is er kans op vorst of grondvorst. Vanaf dinsdag is de kans op regen of buien echter groot en is het afwachten of en wanneer er opklaringen verschijnen.

Vervolgens lijkt er vanaf 8 mei een plotse temperatuursprong in te zitten. De spreiding tussen de vele lijntjes in de temperatuurpluim is echter erg groot wat wijst op een grote onzekerheid over de koers die de weerkaarten zullen gaan volgen. Maar het zou dus best kunnen dat we te maken krijgen met een plotse temperatuurstijging naar maxima tussen 20 en 25°C... precies wanneer de terrassen voor het eerst weer zouden mogen openen. 

Zijn de modellen iets op het spoor of zal de volgende dagen blijken dat toch weer het spoor van de koelere scenario's wordt gevolgd? Het zal dezer dagen meer dan ooit met argusogen worden opgevolgd!

Temperatuurpluim weermodel ECMWF

Bron: Weerplaza

Neerslagpluim weermodel ECMWF

Bron: Weerplaza
Neerslagpluim ecmwf

Zoals uit de neerslagpluim blijkt hoeft een sprong in de temperaturen niet per se altijd mooi en zonnig weer te betekenen. Maar sowieso kunnen we neerslagberekeningen van meer dan 5 dagen vooruit nooit helemaal vertrouwen. Ze kunnen hooguit als indicatie worden gebruikt.