Tendens richting koude kerstdagen

Ruben - 13/12/2021 - 10:21

Deze week blijft het in Limburg nog zacht voor de tijd van het jaar. De temperatuur komt overdag vaak dicht in de buurt van 10°C uit en ook 's nachts zit er geen vrieskou in. Maar momenteel is de kans groot dat het na het volgende weekend gevoelig kouder wordt. Mét een grote kans op nachtvorst en ook overdag temperaturen die wel eens beneden normaal kunnen uitkomen. Als je weet dat 5°C het normale maximum is voor de laatste 10 dagen van december dan voel je meteen aan dat het winters kan worden.

"Kan" en nog niet "zal", want gezien de termijn moeten we toch nog een flink voorbehoud aantekenen. Er kan en zal namelijk nog wel één en ander veranderen op de weerkaarten, zeker voor wat belangrijke details betreft.

Over sneeuwkansen valt 10 dagen van tevoren weinig nuttigs te zeggen, doorgaans laat sneeuw zich hooguit enkele dagen van tevoren redelijk inschatten. Maar we kunnen wél stellen dat de kans op een witte Kerst zeker nog aanwezig is. Andere jaren kunnen we daar tegen midden december reeds een kruis over maken. 

Temperatuurpluim weermodel GFS

Bron: wetterzentrale.de
pluim gfs 13-12-2021

Uit bovenstaande pluim valt te concluderen dat er uitgaande van de huidige situatie héél wat scenario's richting koude kerstdagen zullen evolueren. Maar we moeten altijd voorzichtig zijn met het trekken van conclusies wanneer we verder dan 7 dagen vooruit kijken, ook in dit soort pluimgrafieken.
Bij weermodel ECMWF zien we echter een min of meer gelijkaardige trend. Meteorologen weten echter dat de laagste minima bij ECMWF vaak met een korreltje zout moeten worden genomen omdat dit model té gemakkelijk een sneeuwdek voorziet. Boven een sneeuwdek kan het onder een heldere hemel immers veel sneller afkoelen, denk dat sneeuwdek weg en het wordt dus meerdere graden minder koud.

Temperatuurpluim weermodel ECMWF

Bron: weerplaza.nl
ecmwf 13-12-2021

In de pluim van ECMWF zien we echter ook scenario's met maxima rond +5 a +7°C en daar mogen we zeker niet blind voor zijn.
Het is hoe dan ook interessant om de ontwikkelingen de volgende dagen in de gaten te houden. De tendens evolueert richting koude kerstdagen, de eerste vraag is nu of die tendens nog kan worden omgebogen. Pas als die vraag beantwoord is kunnen we ons eventueel gaan buigen over de vraag of ook de kans op een witte Kerst toeneemt.