Vanaf donderdag toenemende sneeuwkansen.

Ruben - 29/12/2020 - 11:02

Maar het blijft ook dan nog afwachten of er iets uit de lucht valt, en of dat dan in vloeibare of vaste vorm zal zijn.

Zoals doorgaans het geval is met sneeuwkansen in Limburg zal alles weer door details van het laatste moment bepaald worden. Details die soms zelfs niet eens bekend zijn in de uren voorafgaand aan het uur van de waarheid. 

In de eerste plaats moet de neerslag onze provincie natuurlijk weten te bereiken. Vervolgens moeten alle luchtlagen voldoende koud zijn: van de hoogte waar het ijskristal gevormd wordt tot de bodem. En dan mag de lucht ook niet te vochtig zijn, oftewel het dauwpunt moet bij voorkeur negatief zijn. Anders zal de vlok al snel nat worden. 
Om een sneeuwdek te stand te kunnen doen komen moet de bodem koud genoeg zijn, of moet het een tijdje lang genoeg doorsneeuwen zodat er sneller vlokken aangevoerd worden dan er kunnen wegsmelten. 

Al deze factoren maken het dus quasi onmogelijk om vooraf met zekerheid te kunnen zeggen dat het zál gaan sneeuwen, laat staan dat er een sneeuwdek zal ontstaan.

Zo dient er zich een eerste interessante situatie aan tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Er zal dan een klein laagje over onze omgeving zal schuiven met daaromheen verschillende neerslagzones. Volgens sommige berekeningen kan het nét koud genoeg worden voor sneeuwval maar de kan dat het (vooral) om regen zal gaan lijkt momenteel iets groter. Beneden de berekeningen volgens weermodellen ECMWF, GFS en ARPEGE. Waarbij een blauwe/groene kleur voor regen staat en een roze/paarse kleur voor sneeuw. Het spreekt voor zich dat alle modellen met andere details en dus  met een andere neerslagberekening komen.

Donderdagvoormiddag

ECMWF
GFS
Arpege

Nacht naar vrijdag

ECMWF
GFS
Arpege

Vrijdagochtend

ECMWF
GFS
Arpege

Als we kijken naar de temperatuurpluim van weermodel ECMWF dan zien we de temperatuur toch stilaan lager en lager uitkomen in de eerste week van het nieuwe jaar. Vanwege de toenemende spreiding tussen de lijntjes kijken we best niet verder dan 7 januari.

In de neerslagpluim zijn er vooral neerslagkansen op zondag 3 en maandag 4 januari te vinden.

De dauwpunten liggen bij meerdere scenario's net boven maar bij andere scenario's ook net beneden 0. Hoe lager het dauwpunt, hoe groter de kans op droge sneeuw. Als er iets valt dus... en dat zullen we toch nog een tijdje moeten afwachten.

Temperatuurpluim ECMWF van dinsdagochtend

Bron: Weerplaza
pluim ec 29122020

Neerslagpluim ECMWF van dinsdagochtend

Bron: Weerplaza
neerslagplui 29122020

Dauwpuntenpluim ECMWF van dinsdagochtend

Bron: Weerplaza
dp29122020

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen