Vrijdag zeer waarschijnlijk geen smeltende sneeuwvlokken

Ruben - 14/11/2019 - 09:14

Begin deze week is er via verschillende media een foutief weerbericht verspreid. Dat weerbericht was blijkbaar gebaseerd op één berekening van één weermodel, en niet zoals het hoort op een analyse van diverse weermodellen en pluimverwachtingen. Het werd voorgesteld alsof de eerste sneeuw voor Vlaanderen op vrijdag een zekerheid was, terwijl de kans op smeltende sneeuw volgens mij nooit groter is geweest dan 20 a 25%. Maar zelfs indien alle modellen op sneeuwkoers hadden gezeten, dan nog was de nodige voorzichtigheid aangewezen geweest. Want om het tegenwoordig nog eens te kunnen doen sneeuwen moeten alle puzzelstukjes perfect in elkaar passen, en vaak is er ergens wel weer een factor aanwezig die de winterliefhebbers dwarsboomt. 

Intussen blijkt dat het meest waarschijnlijke scenario - geen vlokken voor Limburg - het zo goed als zeker zal gaan halen.
De neerslagzone zal immers onder ons doorschuiven richting het westen. Ook voor de Hoge Venen zit er zodoende geen sneeuw in. Enkel over de meest zuidelijke Ardennen zou er tijdelijk een beetje sneeuw kunnen vallen.

Beneden de verwachting van donderdagochtend volgens het Amerikaanse weermodel:

Neerslagzone vrijdagochtend 7 uur:

Vrijdag 14-11-1

Neerslagzone vrijdagochtend 10 uur:

Vrijdag 14-11-2

Neerslagzone vrijdagmiddag 13 uur:

Vrijdag 14-11-3

Neerslagzone vrijdag 16 uur:

Vrijdag 14-11-4

De fout die sommige weervoorspellers nog steeds maken is aan te nemen dat de verwachting van het Europese weermodel het meest waarschijnlijke is. Dat is echter al lang niet meer gerechtvaardigd. Ook het Europese weermodel zal het onder bepaalde omstandigheden niet beter doen dan andere modellen. Vandaar dat verschillende weermodellen steeds naast elkaar gelegd moeten worden om het meest waarschijnlijke scenario (of onzekerheden) te kunnen achterhalen.

Intussen heeft het Europese weermodel zich bij de overige modellen aangesloten. De berekening van donderdagochtend is te zien op onderstaande neerslagkaartjes:

Vrijdag ecmwf 14-11

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen