Wanneer wordt het zomer?

Ruben - 20/05/2021 - 12:08

Zoals iedereen de voorbije weken heeft ondervonden beleven we dit jaar een zeer wisselvallige lente met meestal magere temperaturen. Er is de laatste weken haast dagelijks kans op buien waardoor het moeilijk is iets buiten te plannen. Een kans op buien betekent echter ook dat er een kans bestaat dat het droog blijft, en wanneer dat dan gedurende een bepaalde periode het geval is zorgt dat voor frustraties. Dan zijn we vaak niet aan de buien ontsnapt maar was het weerbericht verkeerd omdat "de beloofde buien niet zijn gevallen"...Hoe langer zo'n frisse wisselvallige periode duurt, hoe meer mensen een zondebok zoeken om hun frustraties op te projecteren en hoe groter de kans dat dat de weerman wordt.

Het is van 2013 geleden dat we nog zo'n fris voorjaar beleefden. Toch zal het velen verbazen dat het tussen 1 maart en 20 mei gemiddeld slechts 1.8°C kouder was dan het gemiddelde uit de periode 1991-2020. De vraag is in welke mate je dat écht voelt en het gevoel dat we een "slechte lente" beleven niet vooral te maken heeft met het gebrek aan een langdurig zonnige en droge periode.

Het wordt dus dringend tijd voor verandering om deze job nog aangenaam te houden. Maar wanneer mogen we die verandering verwachten? Wel, voorlopig niet in de eerstvolgende 10 dagen. Mogelijk zit er helemaal aan het eind van de maand nog eens 20 graden in maar de kaap van een zomerse 25°C zal deze maand zeer waarschijnlijk niet meer gehaald worden. Door een zeer zuidelijke straalstroom blijven we immers onophoudelijk te maken krijgen met polaire en dus frisse luchtmassa's. 

In de temperatuurpluim van weermodel ECMWF zien we dat nagenoeg alle scenario's de temperatuur tot het eind van de maand beneden 20°C houden. Na dag 10 verschijnen er wat meer warme scenario's maar eigenlijk heeft het weinig zin om zover vooruit te willen kijken. Op zo'n termijn is meestal nog "alles" mogelijk. Of we begin juni een omslag krijgen is dus nog hoogst twijfelachtig.

Temperatuurpluim ECMWF donderdag 20 mei

In de neerslagpluim zien we een aantal opvallende pieken. Zoals op zaterdag, dinsdag en woensdag. Op vrijdag en zondag zou het meestal droog kunnen blijven. Over maandag bestaan er grote twijfel maar zo te zien is de kans klein dat het droog blijft, de vraag is eerder of het vaak of slechts af en toe zal regenen.

Neerslagpluim weermodel ECMWF

eps_pluim_rr_06380 20052021

Het is dus wachten tot er een trend richting warmer en stabieler weer verschijnt. En ondertussen moeten we er maar het beste van maken. Het zal ongetwijfeld veel vaker droog zijn dan nat en ook de zon zal geregeld voor warmte komen zorgen. Al zal die warmte dan vooral voelbaar zijn om plekjes beschut tegen de wind.