screenSize=
responsive_top_bottom=
static_orientation= vertical
Ruben - 05/05/2025 - 17:43
"Krijgen we een hete zomer?" Dat is naar jaarlijkse traditie de vraag die me in het voorjaar het meest gesteld wordt. En dit jaar klinkt deze vraag nóg wat luider, waarschijnlijk vanwege het bijzonder zonnige voorjaar met reeds vroeg in het lenteseizoen warme uitschieters.
Voor alle duidelijkheid: de meteorologische zomer loopt van 1 juni tot en met 31 augustus.
Vorig jaar beleefden we in Limburg een zeer wisselvallige zomer met vele hoogtes en laagtes. Uiteindelijk werd het de 15de warmste zomer sinds het begin van de waarnemingen. Nochtans hebben velen de zomer niet zo warm ervaren. Deels wellicht omdat we de jaren voordien verwend werden, deels door de wisselvalligheid.
Wat staat er ons dit jaar te wachten?
Op basis van de voorgaande jaren en het feit dat we met een gemiddelde opwarming van ons klimaat te maken hebben, is de kans absoluut groot dat de zomer van 2025 ook weer warmer dan normaal zal verlopen. Sowieso neemt de kans op extreme temperaturen tussen 35 en 40 graden met het jaar toe. En ook de kans op hittegolven. Die hittegolven zijn steeds vroeger en later op het seizoen mogelijk. Dus ook in juni en september. Maar of en wanneer we die hittegolven precies mogen verwachten is weken van tevoren onmogelijk te voorspellen.
Voor wat het waard is: Diverse weerinstituten die bezig zijn met experimentele seizoensverwachtingen, komen alvast allemaal met warme berekeningen. Waarbij de ene berekening al wat extremer oogt dan de andere. En de ene maand al wat warmer dan de andere.
Ik ben persoonlijk van mening dat we de voorbije jaren toevallig ontsnapt zijn aan extreme hitte vanuit het zuiden en zuidoosten van Europa. En dat het slechts een kwestie van tijd is alvorens de druksystemen geblokkeerd komen te liggen op een positie die ons langdurig schroeihitte zal opleveren. Zoals bijvoorbeeld Spanje, Portugal, Griekenland en Bulgarije vorig jaar te verwerken kregen. Veel is er daarvoor echt niet nodig.
Wordt het een droge zomer?
Dat is eigenlijk moeilijker te voorspellen dan een warme zomer. Want er hoeven maar enkele zware onweersbuien te passeren om de statistieken met de nodige liters te voeden. In ieder geval zitten we al weken - en eigenlijk maandenlang - met een geblokkeerd weerpatroon waarbij regenzones veelal om Limburg heen koersen. En dat patroon lijkt ook de komende 14 dagen aanwezig te blijven. Is hiermee de trend gezet voor de zomer? Misschien wel. Maar niemand kan voorzien of dit patroon misschien in juni of juli zal worden doorbroken. Maar uitgaande van de huidige trend is de kans op langdurige droogte groter dan de kans op een nat patroon met een komen en gaan van storingen.
Conclusie:
Het is zoals steeds vooral een kwestie van kansverhoudingen. De kans op een zomer die warmer wordt dan het gemiddelde van de voorbije 30 jaren is sowieso groot. De kans op hittegolven ook. Alleen al op basis van klimatologische ontwikkelingen.
Vanwege de tendens van langdurig blokkerende weerpatronen is de kans op langdurige droogte zeker aanwezig.
Maar hoe het uiteindelijk precies zal uitpakken is onvoorspelbaar. Of we een droge en hete Extrema Outdoor, Rock Werchter of Pukkelpop krijgen, valt nu dus onmogelijk te voorspellen.