Woensdag de eerste zomerse dag van 2020?

Ruben - 07/04/2020 - 10:33

Volgens verschillende weermodellen zou het op woensdag 8 april reeds zomers warm kunnen worden in Limburg. Dit betekent dat de temperatuur in thermometerhut 25°C zou bereiken. Dat is nooit eerder zó vroeg op het jaar gebeurd. 

Maxima volgens weermodel Harmonie

woensdag 8-4

Ook in de temperatuurpluim van ECMWF zien we dat we dicht in de buurt van die 25 zouden moeten uitkomen. Lokaal zal dit zeker kunnen lukken, afhankelijk van omgevingsfactoren zoals ondergrond en vegetatie.

Temperatuurpluim ECMWF dinsdagochtend:

temperatuurpluim 0704

Zo zien we toch weer een bewijs van het feit dat ons weer extremer wordt. Omdat het nog maar april is wordt het 'slechts' 25 graden en kunnen de meeste mensen er nog van genieten. Maar als we dit naar juli projecteren had dit zomaar 40 graden kunnen betekenen... Ik vermoed dus ook dat die 42 graden van vorige zomer geen toevallige uitschieter was, en dat we hier in de komende zomers vaker mee te maken gaan krijgen. 

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen