Wordt het na eerst nog een frisse en mogelijk kletsnatte periode eindelijk stabiel zomerweer?

Ruben - 11/07/2021 - 11:46

Wordt de zomerkelk de volgende dagen eerst nog tot op de bodem geledigd alvorens de kelk vanaf volgend weekend weer helemaal kan vollopen? Het begint er steeds meer naar uit te zien. 

Als we op zondagmiddag naar de pluimverwachting van weermodel ECMWF kijken dan springen er meteen enkele zaken in het oog. 
In de eerste plaats de vrij lage temperaturen die ons in de komende week te wachten staan, gevolgd door een klim vanaf het weekend. Dit biedt dus zeker perspectief voor iedereen die toe is aan hogere temperaturen.

Temperatuurpluim ECMWF

Bron: Weerplaza
eps_pluim_tt_06380 11072021

Doordat het geregeld onzeker is wanneer het precies zal gaan regenen en voor hoelang zien we echter wél een behoorlijke spreiding in mogelijke maxima. Of het op een bepaalde dag tussen dinsdag en vrijdag eerder 19 dan wel 23 graden worden zullen we pas op korte termijn kunnen concluderen. Mocht het richting 23 gaan dan zal het vanwege de hoge luchtvochtigheid ook meteen zwoel aanvoelen.

In de neerslagpluim zien we dat er tussen dinsdagochtend en donderdagavond een mogelijk zeer natte periode volgt. Met mogelijk 50 tot 100 liter per vierkante meter bovenop alles wat de voorbije weken reeds gehad hebben. Daarna zou het dan abrupt droog worden en ook voor lange tijd droog blijven.

Neerslagpluim ECMWF

eps_pluim_rr_06380 11072021

Als we er even de exacte cijfers bijnemen van de hoofdberekening welke wordt voorgesteld door de rode lijn in bovenstaande grafiek, dan zien we dat er tot vrijdagochtend dicht in onze buurt mogelijk zelfs zeer extreme neerslagsommen bereikt kunnen worden. De kans dat er in het zuiden van Nederlands Limburg uiteindelijk werkelijk tot 175 a 200 liter per vierkante meter valt is klein. Maar toch, het toont aan dat we de situatie toch goed moeten opvolgen de komende dagen.

Neerslagsom tot vrijdagochtend

Bron: Kachelmannwetter.com
clipboard08 11072021