Kerniel Kermis

Kerniel Kermis

tot

Update 21 juli 2018, 10u35

De weerkaarten zijn de voorbije dagen wat warmer bijgesteld. Zo zal er op zondag nauwelijks nog een terugval in de temperatuur te zien zijn.
De neerslagkans voor vandaag, zaterdag, is dan weer naar beneden bijgeschroefd. Zodoende is de kans groot dat het volledig droog blijft, ook gedurende de volgende dagen.

Zaterdag 21 juli

Temperatuur: De temperatuur loopt namiddag op tot maxima rond 28°C. Vanavond koelt het wat vlotter af vanwege de matige noordwestenwind.
Neerslag: De buienkans is zeer klein geworden. Boven de Ardennen komen er enkele onweders tot ontwikkeling, maar deze blijven ten zuiden van Kerniel.
Wind: In de loop van de namiddag wakkert de noordwestenwind wat aan tot matig (3 Bft). 
Zon: Het wordt wisselend bewolkt. Voormiddag is het vaker bewolkt, namiddag is het vaker zonnig.

Zondag 22 juli

Temperatuur: Zomers met maxima in de buurt van 28°C.
Neerslag: Zeer kleine kans op een lichte bui, maar waarschijnlijk blijft het in Kerniel volledig droog.
Wind: Voormiddag zwak, namiddag tijdelijk matig vanuit het noordwesten.
Zon: Afwisselend zon en stapelwolken.

Maandag 23 juli

Temperatuur: Zeer warm met maxima rond 29°C. Pas na middernacht zakt de temperatuur beneden 20°C.
Neerslag: Het blijft gegarandeerd droog.
Wind: Zwak uit het zuidwesten.
Zon: Geregeld brede opklaringen, soms tijdelijk meer bewolking.

Update 18 juli 2018, 18u18

Momenteel is de situatie voor zondag en maandag zekerder dan die voor vrijdagavond en zaterdagmiddag. Dat komt doordat er in de loop van vrijdag buien dichterbij komen vanuit de Ardennen. Tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag zou zo'n bui mogelijk tot in het zuiden van Limburg kunnen doordringen. Er zijn weercomputers die dit ook daadwerkelijk laten gebeuren, terwijl andere berekeningen de buien net buien Kerniel houden. Mogelijk blijft deze onzekerheid aanwezig tot op het moment van de waarheid, maar wie weet kan ik de buiendreiging donderdagavond wegwuiven.

Voldoende water drinken is bij dit weer sowieso iets wat niet mag worden vergeten. Wie tussen 10 uur en 16.30 uur in de zon vertoeft draagt best een goede zonnecrème, ook wanneer er witte wolken aanwezig zijn.

Vrijdag 20 juli

Temperatuur: Maxima tussen 27 en 29°C, afhankelijk van de bewolkingsgraad. Indien de buien uitblijven koelt het 's avonds slechts traag af.
Neerslag: Vanaf de vooravond zou er mogelijk een bui tot Kerniel kunnen doordringen. Daarbij valt onweer niet uit te sluiten. Vanwege de zwakke wind zou een bui lang boven één locatie kunnen blijven plakken.
Wind: Zwakke bries, namiddag krimpend van west naar zuid.
Zon: De zon kan namiddag het gezelschap krijgen van stapelwolken maar blijft geregeld aan bod komen. 

Zaterdag 21 juli

Temperatuur: Maxima rond 27°C. 's Avonds koelt het wat vlotter af vanwege de matige noordwestenwind.
Neerslag: Tijdelijk nog kans op een bui. In de loop van de namiddag schuiven de lokale buien door richting Duitsland. 's Avonds blijft het dus droog.
Wind: In de loop van de dag wakkert de noordwestenwind aan tot matig (3 Bft). 's Avonds zal de wind geleidelijk luwen.
Zon: Het wordt wisselend bewolkt, met naar de avond toe bredere opklaringen.

Zondag 22 juli

Temperatuur: Iets koeler met maxima rond 25°C. Uiteraard is dit de temperatuur voor thermometerhut; Op terrasjes kan het vlot warmer worden.
Neerslag: Zeer kleine kans op een lichte bui, maar waarschijnlijk blijft het in Kerniel volledig droog.
Wind: Voormiddag zwak, namiddag tijdelijk matig vanuit het noordwesten.
Zon: Afwisselend zon en stapelwolken.

Maandag 23 juli

Temperatuur: Zeer warm met maxima rond 30°C. Pas na middernacht zakt de temperatuur beneden 20°C.
Neerslag: Het blijft gegarandeerd droog.
Zon: Veel zon aan een meestal volledig blauwe hemel.
Wind: Zwak uit het zuidwesten.

Update 14 juli 2018

Momenteel, zaterdag 14 juli, valt er nog weinig te zeggen over het weerbeeld tijdens het kermisweekend in Kerniel.
Uiteraard kan je op websites en in apps al berekeningen van computermodellen vinden, maar het gaat dan steeds om slechts één berekening uit een hele waaier aan verschillende scenario's die momenteel nog op tafel liggen.

Dat blijkt ook duidelijk uit de zogenaamde temperatuurpluim van het Europese weermodel ECMWF:

kerniel181

De kans is wél groot dat het op vrijdag 20 juli meer dan 25°C wordt. Dat is goed nieuws voor de rommelmarkt en het kermisbal.
Maar vanaf zaterdag komt de spreiding tussen pakweg 18 en 30°C uit voor wat betreft de maximumtemperatuur. Dit wijst dus op een grote onzekerheid voor wat betreft het weerbeeld tijdens de wielerwedstrijden.

Voor wie niet vertrouwd is met deze pluimen; de rode lijn is quasi evenveel waard als de groene lijntjes. Toevallig zit de rode lijn nu aan de bovenkant van de waaier, maar in een volgende berekening kan deze net zo goed onderin terechtkomen. Deze pluimen worden uitgedraaid om zekerheden en onzekerheden te achterhalen. Hoe dichter de lijntjes bij elkaar blijven, hoe groter de zekerheid. Zo kunnen we dus stellen dat de kans groot is dat de temperatuur tot en met vrijdag tot 25°C en meer oploopt. Zondag en maandag kan dat zelfs 30°C worden.

En zo bestaat er dus ook een neerslagpluim om zekerheden en onzekerheden in de neerslagverwachting op te sporen:

kerniel182

Zo zien we dat het op zaterdag 14, zondag 15 en maandag 16 juli zeker droog blijft. Op dinsdag zijn er buien mogelijk, al worden er geen grote neerslagsommen verwacht.
Op woesdag en donderdag blijft het waarschijnlijk weer droog, en vanaf vrijdag neemt de kans op buien weer toe. Maar als straks één van de droge 'lijntjes' het juiste blijkt, dan kan het uiteindelijk zelfs het hele weekend droog blijven.

Onderstaand kaartje toont één van de vele mogelijk scenario's. Waarbij Kerniel op zaterdag in een droge zone terecht zou komen. Maar een kleine verschuiving kan dus ook flink wat regen opleveren...