Hoe herken ik onweer?

Onweersbuien kondigen zich meestal luid en duidelijk aan en ook in de weersverwachting wordt de kans op onweer aangegeven. Het is dus in de eerste plaats aangewezen om zelf de weersontwikkelingen op te volgen. Op een festival loopt tegenwoordig bijna iedereen met een smartphone rond, en is er vaak gratis wifi mogelijk waarmee dus ook geregeld eens naar de radarbeelden kan worden gekeken. 

Het is echter ook handig als je een buienwolk/onweer kan herkennen aan z'n structuur. 

Een onweersbui kondigt zich vaak reeds van op grote afstand aan door z'n ijskap. Dit is de vage bovenkant van de bui zoals te zien is op volgende foto:

onweer1

Wanneer de bui dichterbij is kan je nog steeds aan de vage bovenkant zien of het reeds een volwassen bui is, met neerslag en hoge top. Hoe hoger de top, hoe groter doorgaans de kans op onweer.

onweer2

Een zware onweersbui wordt soms voorafgegaan door een zogenaamde shelfcloud. Onder de kraag van deze wolk zijn plots zware windstoten te verwachten. Vlak erachter zit meestal de neerslag.
Let op: ook aan de voorzijde kunnen er reeds ontladingen voorkomen.

onweer3

De gevaarlijkste buien zijn de zogenaamde supercellen. In dit soort buien is er een sterk roterende stijgstroom aanwezig waardoor er aan de onderzijde mogelijk zelfs een tornado kan ontstaan.
Vanwege de roterende luchtbewegingen is zo'n supercel in vele gevallen te herkennen aan een gladde, ufo-vormige uitstulping rondom de kern. 
Hieronder kan dan vaak nog eens een kleinere uitzakking van sterk roterende wolken te zien zijn. De toppen kunnen door de sterke stijgstroom tot 14 a 15 km hoogte reiken, waarbij er ook een verhoogde kans is op grote hagelstenen of zeer sterke koude valwinden.

onweer4