Dinsdag: Natte start! Winterse neerslag? Droge middag? Onstuimige avond!

Ruben - 29/10/2018 - 09:23

Samengevat

Vanaf middernacht krijgt Limburg 24 uur lang te maken met de invloed van een kleine depressiekern die vanuit het zuiden van Duitsland richting het noorden van Nederland schuift. De exacte koers en vorm van deze depressie heeft een grote invloed op verschillende belangrijke factoren. Zoals daar zijn de hoeveelheid neerslag, de duur van de neerslag, de timing van de neerslag, de neerslagvorm en uiteindelijk ook het windveld wanneer de depressie dinsdagavond wegtrekt over de Noordzee.

Neerslagvorm

Ten zuiden van de depressiekern kan er vannacht en in de voege ochtend tijdelijk smeltende sneeuw of sneeuw vallen. De meeste weermodellen laten de kern min of meer pal over Limburg trekken, waardoor Limburg onder de zachtere bovenlucht blijft vertoeven. Er zijn ook modelberekeningen te vinden (bijvoorbeeld AROME) waarbij een groot deel van de provincie tijdelijk smeltende vlokken te zien zal krijgen, al lijkt dit scenario eerder onwaarschijnlijk. In theorie is het momenteel dus niet uitgesloten dat vooral het zuiden van de provincie smeltende sneeuw te zien krijgt, maar waarschijnlijk zal het om regen gaan.

Het Franse model ARPEGE voorziet voor een omgeving rond Brussel meerdere uren smeltende sneeuw of sneeuw. Wanneer de neerslag intens genoeg wordt koelt de omgevingslucht extra af waardoor die vlokken tijdelijk de kans krijgen om voor een laagje te zorgen. Dit zou voor een chaotische ochtendspits kunnen zorgen. Opnieuw is de kans dat dit gebeurt klein, maar het mag dus geen verrassing heten indien er dinsdagochtend opeens meldingen van sneeuwval binnenkomen...

Neerslagsom en duur

Volgens de meeste weermodellen zal het in eerste instantie vooral tussen 3 uur en 6 uur flink gaan regenen, met in die periode regionaal meer dan 10 liter per vierkante meter. Vervolgens hangt het van de exacte koers van de depressiekern af of het druilerig of nat, dan wel een tijdje overwegend droog wordt. In de loop van de namiddag en avond zal de neerslagband er boven Limburg sowieso nog meerdere liters extra komen uitpersen.
In de loop van de avond zal de regenzone dan wegtrekken naar het noorden. In het zuiden van de provincie wordt het dus eerder droog dan in het noorden. Op de timing zit momenteel nog wel enkele uren rek.
Uiteindelijk zijn neerslagsommen tussen 10 en lokaal misschien wel 30 liter per vierkante meter mogelijk. Al lijkt 15 liter een mooi gemiddelde.

Windveld en rukwinden

Wanneer de depressiekern zich boven Limburg bevindt zal het grotendeels windstil zijn. Zo'n periode is in de namiddag te verwachten. Maar zodra de depressiekern vanuit Nederland de Noordzee op trekt komt Limburg een tijdje in het sterkste windveld terecht. De gemiddelde windsnelheid kan dan snel oplopen van 1 Beaufort tot 5 a 6 Beaufort. Er zijn dan ook rukwinden mogelijk van meer dan 60 km/uur. Mogelijk zit er lokaal zelfs 80 km/uur in, en dan is het toch wel even opletten geblazen. Vooral dan met het oog op diverse Halloween-evenementen in het bos. Want daarvoor lijkt de timing momenteel niet echt mee te zitten, aangezien het sterkste windveld ergens tussen 19 uur en 22 uur boven Limburg verwacht kan worden. Het heeft voor de organisaties dus zeker zin om de weersverwachtingen goed op te volgen. 

Neerslagverwachting volgens Arpege voor de vroege ochtend

Verwachting 4 uur vannacht:
Verwachting 5 uur vannacht:
Verwachting 6 uur vannacht:

Het roze-paarse gebied is dus de zone waarin tijdelijk smeltende sneeuw of sneeuw kan vallen. Dit zou zich volgens bovenstaande berekening dus op een kleine zone rondom Brussel concentreren. Bij voldoende hoge intensiteit kan er dan altijd een smurrie-laagje worden gevormd. Andere modellen voorzien echter doodgewone regenval, dus ik schat de kans op sneeuw niet hoger in dan zo'n 20%.

Neerslagverwachting volgens ARPEGE voor namiddag en avond

VERWACHTING Dinsdag 16 UUR
VERWACHTING Dinsdag 18 UUR
VERWACHTING Dinsdag 20 UUR

Mogelijk wordt het in de loop van de ochtend of voormiddag droog, waarna de neerslagkrul in de loop van de namiddag en avond weer vanuit het zuiden over de provincie zal gaan schuiven. In de zuidelijke Ardennen kan er in de vroege namiddag wat smeltende sneeuw of sneeuw vallen, maar ook daar zal de zachtere lucht uiteindelijk overal voor doodgewone regen gaan zorgen.
Waarschijnlijk wordt het pas na 20 uur droog vanuit het zuiden.

Verwachte maximale windstoten voor de avonduren volgens ARPEGE

Verwachting dinsdagavond 17 uur
Verwachting dinsdagavond 20 uur
Verwachting dinsdagavond 22 uur

Om 17 uur zou de wind het volgens dit scenario nog kalmpjes aan doen. Maar kort nadien zou het dan snel harder gaan waaien, met rukwinden tussen 60 km/uur in het noordwesten en een slordige 80 km/uur in het zuidoosten van de provincie.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen