Eerste hittegolf van 2020 op komst?

Ruben - 18/06/2020 - 09:59

Op de weerkaarten is reeds enkele dagen een trend richting tropische temperaturen te zien. Dinsdag geraken we er waarschijnlijk nét niet, maar vanaf woensdag zou het meerdere dagen op rij meer dan 30 graden kunnen worden. Dit betekent meteen ook dat de eerste hittegolf van deze zomer op de kaarten staat. Neerslag is er van dinsdag 23 juni tot en met zaterdag 27 juni alvast niet meer te verwachten. Daarna wordt de verwachting onzeker.

Of we werkelijk dagelijks aan meer dan 30 graden zullen geraken ligt momenteel ook nog niet helemaal vast. Dit echter puur vanwege de termijn, omdat de ervaring leert dat er mogelijk nog ergens een addertje onder het gras kan zitten. Zo'n addertje kan bijvoorbeeld eens wat meer bewolking zijn, waardoor de temperatuur mogelijk net beneden 30 graden blijft steken. Maar dat het zeer warm wordt staat wel vast.

Beneden toon ik de temperatuurkaartjes die weermodel GFS op donderdagochtend berekent voor respectievelijk woensdag, donderdag en vrijdag.

Maxima woensdag 24 juni:

woensdag 18062020

Maxima donderdag 25 juni:

Maxima donderdag 25 juni:

Maxima vrijdag 26 juni:

Maxima donderdag 24 juni:

Uiteraard moet de waarde van deze kaartjes steeds worden getoetst aan de temperatuurpluimen. En deze pluimen bevestigen inderdaad de trend en kansen op een hittegolf. Opvallend is wél de onzekerheid die vooral vanaf zaterdag plots de kop opsteekt. Het is dus onzeker hoe lang de hitte in Limburg zal blijven plakken. Maar laat het dus eerst maar eens zo heet worden, dan zien we vanaf dan wel weer verder....

Temperatuurpluim ECMWF op donderdagochtend:

temperatuurpluim hittegolf

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen