Het blijft warm met toenemende onweersdreiging

Ruben - 10/08/2020 - 12:54

Als we naar de temperatuurpluim kijken, dan zien we een hele grote kans op maxima boven 30°C t.e.m. donderdag. Vanaf vrijdag zouden we dan eerder tussen 25 en 30°C terechtkomen. Verder kijken dan dinsdag 18 augustus heeft geen zin.

Vanaf dinsdagavond 11 augustus neemt bovendien de kans op (onweers)buien toe, zo valt af te leiden uit de neerslagpluim. Dit betekent echter niet dat het ook dagelijks nat zal worden aangezien het om buien gaat die doorgaans een lokaal karakter hebben dat kleiner is dan de omvang van Limburg. We gaan de situatie van dag tot dag moeten opvolgen.

Temperatuurpluim ECMWF:

Opgelet: Vanaf donderdag is geen enkel lijntje meer waard dan een ander, dus ook het rode of blauwe lijntje niet.
De groeiende waaier aan mogelijke temperaturen wijst op een toenemende onzekerheid, soms veroorzaakt door buien. Dit soort grafieken zijn juist gemaakt om zekerheden en onzekerheden op te sporen, niet om er een weerbericht uit te kunnen afleiden. Meer info over de interpretatie kan je vinden via deze link.

Neerslagpluim ECMWF

De kans is dus toch wel groot om minstens ééns en waarschijnlijk meermaals met buien te maken te krijgen in de komende 8 dagen. Die buien kunnen lokaal zelfs veel intenser zijn dan uit deze grafieken foutief zou kunnen worden afgeleid. Voor de gelegenheid toon ik daarom ook eens de grafiek van de zogenaamde CAPE, welke ons iets vertelt over de beschikbare energie om tot onweer te kunnen komen. En zoals iedereen weet kunnen onweersbuien plaatselijk tientallen liters per vierkante meter met zich meebrengen. Ook zouden er wel eens hagel en windstoten gerapporteerd kunnen worden. 

CAPE pluim ECMWF

CAPE pluim 10082020

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen