Toch nog wat nazomer op komst?

Ruben - 12/10/2020 - 12:03

Het blijft ook in de tweede decade van oktober aan de frisse kant voor de tijd van het jaar. Niet dat het daarbij "slecht weer" zal zijn, want net als tijdens het voorbije weekend zal het meestal droog blijven. Mét bovendien zonnige perioden. Als het 's nachts voldoende uitklaart kan er tegen de vroege ochtend ook wel eens een graadje grondvorst inzitten. Prima wandel- of fietsweer dus!

Maar voor de mensen die last hebben van het vallen van de bladeren is er mogelijk nog een extra opkikkertje in de maak.
Want reeds sinds enkele dagen zien we in de temperatuurpluimen een duidelijke trend naar hogere temperaturen vanaf 20 oktober. Of er uiteindelijk 20 graden of zelfs meer uitkomt is nog niet in te schatten. Maar de kans is groot dat we in Limburg tijdens de derde decade naar 15 graden en meer klimmen.

Of het daarbij droog blijft is momenteel ook nog geen uitgemaakte zaak. De zachtere lucht zal immers vanuit het zuiden naar onze omgeving worden gestuwd door een lagedrukgebied boven de Noordelijke Altantische Oceaan. Hoe dichter de kern van de lagedrukgebied in onze buurt komt, hoe groter de kans op regen of buien. En op deze termijn is nog onmogelijk te voorzien hoe de drukverdeling boven West-Europa er tegen 20 oktober precies komt uit te zien.

Temperatuurpluim maandag 12 oktober

Trend naar maxima tussen 15 en 20°C vanaf 19 oktober
Pluim 1210

Neerslagpluim maandag 12 oktober

Grotendeels droog tot het zachter wordt, daarna onzeker.
neerslagpluim 12102020

In de loop van de volgende dagen zal dus moeten blijken of het 'mooi nazomerweer', dan wel eerder 'zacht najaarsweer' wordt. 

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen