Vanaf zondag warmer maar het blijft droog

Ruben - 14/05/2020 - 10:28

Voorlopig is het in Limburg nog fris voor de tijd van het jaar, maar vanaf zondag komt daar verandering in. Niet dat we meteen op weg zijn naar dertig graden, zoals gisteren hier en daar alweer foutief werd beweerd. (Moesten we overigens niet eerst nog sneeuw op ons dak krijgen?) 
Maar er zit wel een periode aan te komen met maxima tussen 20 en 25 graden. Eerst zal dat eerder 21 graden worden, later in de week mogelijk 23 tot 25 graden.

Al zal het niet voor iedereen volop genieten zijn, want het ziet ernaar uit dat het aanhoudend droog blijft. En nu het graspollenseizoen op volle toeren gaat draaien is dat geen goed nieuws voor iedereen die hiervoor gevoelig is. Tegelijk zullen er ook stilaan steeds meer haartjes van processierupsen in de lucht gaan zweven... Om toch maar even een aantal redenen te benoemen waarom er ook voor de mens best van tijd tot tijd eens een bui zou vallen. Want de natuurlijk snakt uiteraard al langer naar hemels hemelwater. Regen van betekenis is de volgende 10 dagen echter niet te verwachten.

Uit onderstaande temperatuurpluim van ECMWF blijkt duidelijk dat we na zaterdag uit het dalletje klimmen, en dat de kans op temperaturen tussen 20 en 25 graden vanaf dan groot blijft. De kans dat we binnen de 10 dagen uiteindelijk boven 25°C uitkomen is klein, maar niet onbestaande.

Temperatuurpluim ECMWF

Temperatuurpluim

Uit bovenstaande temperatuurpluim valt ook meteen af te leiden dat de verwachting voor het weekend van 23 en 24 mei nog erg onzeker is. De lijntjes lopen dan immers sterk uit elkaar. Meer info over de interpretatie van pluimgrafieken via deze link.

Uit onderstaande neerslagpluim blijkt dat de kans op neerslag intussen erg klein blijft.

Neerslagpluim ECMWF

Neerslagpluim 1405

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen