Vrijdag opnieuw een bijzondere situatie

Ruben - 06/06/2019 - 10:37

Het weer heeft in deze eerste week van de weerkundige zomer al veelvuldig van zich doen spreken, en we zijn nog niet klaar. Want op vrijdag staat er toch ook wel weer een interessante dag op de weerkaarten.

Tijdens het eerste deel van de dag zal de temperatuur snel oplopen naar waardes boven 20°C.
Maar in het tweede deel van de namiddag zal die warmte bruusk worden weggeveegd. Onderstaand temperatuurkaartje van weermodel Harmonie spreekt voor zich: alsof er met een bordenwisser over de weerkaart wordt gegaan vanuit het westen om de zomer uit te wissen:

Temperatuurkaartje voor 17 uur:

Har 06062019 t2m

Er zal dus maar liefst een graad of 10 vanaf gaan in ongeveer een half uurtje tijd.

Die plotse temperatuurdaling heeft te maken met een scherp koufront, waarop ook buien verwacht kunnen worden. De timing van de passage ligt nooit helemaal vast, maar waarschijnlijk zal dit koufront ergens tussen 16 uur en 18 uur in sneltreinvaart over de provincie trekken. Hoe later dit arriveert, hoe heviger de buien kunnen zijn en dus ook hoe groter de kans op onweer. De buien zullen waarschijnlijk echter pas voorbij Limburg echt sterk activeren.

Neerslagkaartje dat bij bovenstaande temperatuurkaart hoort:

Har 06062019 prec

Als we twee uur verder kijken, dan zien we dat de buienlijn boven Nederland flink zou activeren. Er zit ook flink wat vaart achter, getuige de afstand die intussen reeds is overbrugd. Lang zal het dus nooit regen, lokaal misschien wel even hevig.

har0606 rain 19

Er zal ook heel de dag veel wind waaien. Tijdens de buien kunnen de windstoten zelfs even fors pieken met mogelijk uitschieters tot 100 km/u in open veld. Op de meeste plaatsen zal het waarschijnlijk wat minder zijn, maar ook bij 70 km/u zouden takken van bomen het al moeilijk kunnen krijgen. 

Maximale windstoten tijdens passage koufront:

har0606 wind1

Twee uur later ziet het er boven Nederland nog wat problematischer uit:

harmonie wind 19u 06062019

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen