Woensdagavond veel regen en kans op zware windstoten

Ruben - 05/06/2019 - 14:30

Voor vanavond laat ziet het er opnieuw spannend uit op de weerkaarten. Vanuit Frankrijk mag er een intense regenzone worden verwacht. Waarschijnlijk zal er boven Frankrijk ook onweer op dit neerslaggebied ontstaan. Boven België is de opbouw van de atmosfeer een stuk stabieler, maar toch zou het onweer tot boven Limburg kunnen overleven. Dit vanwege de windpatronen in de hogere luchtlagen. Ter hoogte van de buienwolken waait er een krachtige zuidenwind. Beneden op neushoogte is dat echter een zwakke noordenwind. Een en ander zorgt voor flinke dynamiek waardoor er tijdens de passage van de buienlijn ook zware windstoten mogelijk zijn. Zo zijn er berekeningen die lokaal 110 km/u mogelijk houden. Het lijkt haast onmogelijk om twee dagen na elkaar zo'n extreme situatie mee te kunnen maken, maar het is toch wel een mogelijkheid om rekening mee te houden. Deze sterke winden zijn mogelijk wanneer de koude (zware) lucht uit de buien plots naar beneden valt en de plaats inneemt van de warmte (lichte) lucht die opgetild wordt.

Volgens de laatste weerkaarten is de neerslagzone met alles erop en eraan ten vroegste om 21 uur boven Limburg te verwachten, en zal het waarschijnlijk nog iets later worden vooraleer het zuiden van de provincie wordt bereikt. 

MAXIMAAL HAALBARE WINDSTOTEN VOLGENS WEERMODEL AROME OM 23 uur:

Arome 05062019 wind

Maximaal haalbare windstoten volgens weermodel AROME om middernacht:

Windstoten AROME 05062019

Gelukkig zal het zeker niet overal zo'n vaart lopen, aangezien deze kaartjes de maximaal haalbare windstoten tonen die haalbaar zijn tijdens de 'perfecte buien'. In de praktijk zijn deze waardes doorgaans wat lager, maar het zou lokaal dus zomaar eens kunnen gebeuren.

Indicatie voortgang regen en onweer volgens weermodel AROME:

Indicatie voor 20 uur:

Indicatie 21 uur:

Indicatie 22 uur:

Indicatie 23 uur:

Indicatie 00 uur:

Indicatie 1 uur:

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen