Begin volgende week 30 graden?

Ruben - 08/09/2020 - 11:20

Reeds sinds enkele dagen zijn er in de temperatuurpluimen flinke sporen te vinden die wijzen op een opstoot van warmte die zich vanaf zondag zou kunnen inzetten. De marge tussen de mogelijke temperaturen voor begin volgende week bedroeg echter nog lange tijd meer dan 10°C, waardoor het op maandag nog te vroeg was om reeds te spreken van kansen op 30°C. 

Inmiddels zien we op dinsdagochtend echter steeds meer berekeningen richting die kaap van 30 graden klimmen. Het Europese weermodel ECMWF maakt er in z'n zogenaamde operationele uitvoer (de rode lijn in onderstaande temperatuurpluim) voor Limburg zelfs een heuse hittegolf van. Vandaar dat ik het nu wél stilaan gerechtvaardigd vind om de de kans op 30°C te benoemen. 

Temperatuurpluim ECMWF

We zien aan de groene lijntjes dat er nog steeds wel rekening moet worden gehouden met een flinke marge, maar de kans dat we met zomerse temperaturen te maken krijgen is dus echt wel groot geworden. We spreken immers van zodra de temperatuur de kaap van 25°C bereikt. 

Om van een hittegolf te mogen spreken hebben we minstens 5 dagen op rij meer dan 25 graden Celsius nodig, waarbij er op minstens 3 dagen 30 graden of meer wordt bereikt. In het verleden is dit lokaal in Limburg nog maar één keer gelukt, namelijk in september 2016.
Vorig jaar bleef de temperatuur gedurende de hele maand september beneden 30°C.

Ook het Amerikaanse weermodel voorziet momenteel temperaturen tot 30 graden en meer op maandag, dinsdag én woensdag.

Berekening voor maandag

gfs 08092020maa

Berekening voor dinsdag

din08092020

Berekening voor woensdag

woe08092020

Uiteraard zullen we in de loop van de volgende dagen nog wel regelmatig andere waarden voor dezelfde tijdstippen zien berekend worden, maar op dit moment lijkt het er dus op dat de temperatuur op 3 opeenvolgende dagen in de buurt van 30 graden zal kunnen geraken.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen