Beleven we momenteel een "koudegolf"? - Update na afloop

Ruben - 08/02/2021 - 10:01

Momenteel wordt in vele media reeds gesproken van een koudegolf. Maar is dat terecht?

Om van een koudegolf te kunnen spreken mag de temperatuur immers gedurende een periode van minstens 5 opeenvolgende dagen niet boven het vriespunt uitkomen en moet het in deze periode minstens op 3 dagen -10°C of kouder worden. 

KMI: "Een koudegolf wordt door het KMI gedefinieerd als een aaneensluitende periode van minstens vijf dagen waarop de maxima onder het vriespunt blijven, en waarbij de minima op minstens drie van deze dagen lager zijn dan -10 graden (= strenge vorst). "

Deze definitie vinden we ook bij het KNMI: "Een koudegolf is een aaneengesloten periode in De Bilt van minstens 5 ijsdagen, waarvan 3 dagen met strenge vorst."

Voor Limburg kunnen we dus ook dezelfde definitie hanteren.

Als we dan naar de verwachting voor de volgende dagen kijken kunnen we toch nog niet helemaal zeker zijn dat aan beide criteria overal voldaan zal worden. Maar de kans is wel groot. In het noorden van de provincie was zondag al de eerste ijsdag, in het zuiden is dat vandaag pas het geval. Om in het zuiden van een koudegolf te kunnen spreken moet de temperatuur ook op vrijdag heel de dag beneden het vriespunt blijven en dat is nog geen zekerheid.

Volgende nacht zou de eerste met strenge vrieskou kunnen worden.
Temperatuurverwachting weermodel HARMONIE:

 

har0822021

Dinsdag zal het ook overdag op de meeste plaatsen matig blijven vriezen.

dinsdagha08022021

Update na afloop

Zoals verwacht speelde de aanwezigheid van een sneeuwdek uiteindelijk een cruciale rol. Boven het sneeuwdek in het noorden van de provincie werd namelijk nipt aan de voorwaarden voldaan terwijl dat in het midden en zuiden van de provincie op vele plaatsen niet het geval was. Ook in Ukkel werd er niet aan de voorwaarden voldaan. 

Temperatuurmetingen Kleine Brogel, waar wél aan de voorwaarden werd voldaan:

Maxima: 5 ijsdagen

Maxima koudegolf2021

Minima: 3 keer strenge vorst

Minima koudegolf2021