Bewolkingsgraad maandag: moeilijk in te schatten

Ruben - 08/11/2020 - 18:38

Wolken of zon, het maakt voor vele mensen een wereld van verschil. Maar niet alleen op het humeur van vele mensen heeft bewolking een invloed, ook voor de temperaturen is dit een belangrijke factor. Zowel 's nachts als overdag. Is het overdag bewolkt, dan kan het makkelijk vijf graden koeler blijven dan wanneer de zon volop ruimte krijgt. Is het 's nachts helder, dan kan het vlot vijf graden kouder worden dan wanneer er een wolkendeken aanwezig blijft.

In heel wat gevallen is de bewolkingsgraad echter moeilijk te voorspellen. Het is in ieder geval de moeilijkst in te schatten factor. Diverse weermodellen kunnen met sterk uiteenlopende prognoses komen, wat er in al die gevallen op wijst dat we best rekening houden met de nodige marges.

Een weersverwachting zal ook al snel als "fout" worden bestempeld wanneer er meer of minder wolken aanwezig blijken te zijn dan "voorspeld" werd. Het woord voorspellen gebruik ik dan ook liever niet, want een weerbericht is voor mij een verwachting. Een kansverwachting op basis van een bundel aan mogelijke scenario's.

Ook voor maandag moet er gewikt en gewogen worden met de bewolkingskaarten waarmee de verschillende weermodellen op zondag komen.
Beneden de verwachte bewolkingsgraad voor Neeroeteren op maandag 9 november om respectievelijk 8, 12 en 16 uur volgens 4 verschillende modellen, berekend op zondag 8 november. (Kaartjes: windy.com)

Bewolkingsgraad maandag volgens weermodel Arome

8 uur: 78%

12 uur: 1%

16 uur: 7%

Bewolkingsgraad maandag volgens weermodel ICON

8 uur: 58%

12 uur: 66%

16 uur: 91%

BEWOLKINGSGRAAD maandag VOLGENS WEERMODEL ECMWF

8 uur: 33%

12 uur: 38%

16 uur: 39%

BEWOLKINGSGRAAD maandag VOLGENS WEERMODEL GFS

8 uur: 64%

12 uur: 94%

16 uur: 35%

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen