Buiensituatie zondag 5 juni

Ruben - 04/06/2022 - 11:44

Voor zondag 5 juni hebben we te maken me een typische situatie zoals die zich vaak voordoet wanneer er kans is op zomers onweer. Dit betekent dat de diverse weermodellen op slechts 24 uur voor de feiten met sterk uiteenlopende berekeningen komen voor wat betreft de neerslagsommen en regio's die het zwaarst getroffen zullen worden. Maar we weten in ieder geval wél dat er kans is op noodweer met hevig onweer en veel neerslag in korte tijd.

Wat we nu weten:
In de loop van de ochtend of in de loop van de voormiddag zal een eerste buiengolf van zuidwest naar noordoost over Limburg trekken. Daarbij kan het regionaal stevig onweren en zou er op sommige plaatsen veel neerslag in korte tijd kunnen vallen. Over hoe het daarna verder moet geraken de verschillende weercomputers het niet eens.
- Sommigen berekeningen laten het vervolgens nog langdurig regenen, zonder onweer.
- Andere prognoses laten het na een poosje druilerig weer voor de rest van de dag helemaal droog worden.
- En dan bestaat er ook nog een scenario waarbij de zon er na de eerste buiengolf snel door weet te komen waardoor het vlot kan opwarmen naar temperaturen ruim boven 20°. En dát zou dan weer voeding kunnen geven voor het ontstaan van nieuwe, soms intense buien in de late namiddag of avond. 

Regionaal kunnen er in de loop van de dag grote neerslagsommen verzameld worden, mogelijk tot meer dan 50 liter per vierkante meter. Op veruit de meeste plaatsen zal het beduidend minder zijn. 

Eén van de mogelijke scenario's wordt geschetst door weermodel AROME: Eerst forse buien die best een poosje kunnen aanhouden. Daarna een poosje droog en wat later trekken er dan weer meer lokale buien over de provincie.

Simulatie weermodel Arome

Loop van 7 uur tot 20 uur (Bron: WXCharts)
giflooparome04062022.gif

Uiteindelijke neerslagsom volgens weermodel AROME:

arome00 04062022.jpg

Maximale windstoten tijdens de buien

Lokaal uitschieters tot 60 a 70 km/u
clipboard17 wind arome0406.png

Bij deze ook nog even de extreemste berekeningen:

- Weermodel ALARO komt regionaal met meer dan 50 liter per vierkante meter. 
- Weermodel ICON-D2 voorziet over een brede strook niet méér dan 1 tot 5 liter per vierkante meter.

Neerslagsom volgens weermodel Alaro

Bron: Wetterzentrale
alaopbe00_42_18 0406222.png

Neerslagsom volgens weermodel ICON-D2

Bron kaartje: Wetterzentrale
clipboard19 04062022.png

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen