Daar zijn de depressies, daar is de onzekerheid...

Ruben - 31/05/2020 - 10:37

De voorbije dagen en weken was het weerbeeld vaak erg standvastig dankzij de aanhoudende hogedrukinvloed. Daardoor konden we ook vaak met een vrij grote zekerheid het weerbeeld tot meer dan een week vooruit voorspellen. Althans voor wat betreft het feit dat we zeker nog geen regen konden verwachten. Afhankelijk van de precieze windrichting (noord, noordoost of oost) zat er doorgaans wel nog wat rek op de temperaturen.

Intussen zien we dat vanaf woensdag de hogedrukgordel zal breken, en er dus ook weer depressies tot in onze omgeving kunnen doordringen. Dat maakt het voor de weermodellen en dus ook uw weerman meteen een stuk moeilijker. De exacte koers en vorm van zo'n depressie kan immers belangrijke implicaties hebben voor het weerbeeld in Limburg. En deze twee factoren kunnen vaak nog daags van tevoren lichtjes wijzigen, met daardoor echter zware gevolgen voor het weerbeeld. 
Dit maakt de verwachting in zo'n situatie dus behoorlijk onzeker.

Die onzekerheid valt meteen ook op in de temperatuurpluim. Vanaf donderdag zien we een waaier aan scenario's ontstaan, waarbij het overdag net zo goed 15 als 25 graden kan worden. En deze waaier blijft ook gewoon zo ruim voor vrijdag en het weekend, al laten de meeste scenario's de temperatuur uiteindelijk toch wel beneden 20 graden Celsius zakken. Vroeg of laat zal het dus gevoelig frisser worden.

Temperatuurpluim zondag

temperatuurpluim 3105

In de neerslagpluim zien we vanaf woensdagavond een wirwar aan onsamenhangende lijntjes terugkomen, wat erop wijst dat er veel onzekerheid bestaat over de timing van eventuele neerslagzones in onze buurt. Vaak kan het ook om buien in de plaats van regenzones gaan, waardoor het niet overal even nat zal worden. Grote neerslagsommen zijn echter zeer onwaarschijnlijk. Na enkele buien zouden we uiteraard ook onmogelijk kunnen verkondigen dat er een einde is gekomen aan de structurele droogte. Daarvoor hebben we heel wat heuse regendagen nodig...

Neerslagpluim ECMWF

Neerslagpluim ECMWF

Voor meer informatie over de interpretatie van pluimverwachtingen: Volg deze link.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen