In de loop van volgende week geregeld kans op buien

Ruben - 12/08/2022 - 08:51

Voorlopig met de nadruk op 'kans', maar de kans is groot dat het tegen donderdagavond op vele plaatsen op z'n minst toch al één keer goed nat is geworden. Afhankelijk van de voorkeur van de buien zou er regionaal zelfs meermaals hemels hemelwater naar beneden kunnen komen. Zoals gewoonlijk leveren de weercomputers ons slechts een indicatie van die kansen en is het onmogelijk aan te geven waar en wanneer er precies neerslag zal vallen. Laat staan hoeveel.
Dat bewijzen de neerslagkaartjes van weermodellen ECMWF en GFS op vrijdagochtend ééns te meer.

Neerslagsommen voor 3 verschillende periodes volgens weermodel ECMWF

Bron: WXCharts
Neerslagsom tot maandagavond 20 uur
ec_maan_avond 120822.jpg
Neerslagsom tot woensdagmiddag 14 uur
ec_woe_middag 1208.jpg
Neerslagsom tot donderdagavond 20 uur
ec_don_avond 120822.jpg

Neerslagsommen voor 3 verschillende periodes volgens weermodel GFS

Bron: WXCharts
Neerslagsom tot maandagavond 20 uur
gfs_maa_avond 120822.jpg
Neerslagsom tot woensdagmiddag 14 uur
gfs_woe_middag1208222.jpg
Neerslagsom tot donderdagavond 20 uur
gfs_don_avond 120822.jpg

Bij weermodel GFS zien we hoe een intense bui toevallig boven Limburg zou uitkomen op maandag, waardoor er daardoor lokaal een grote neerslagsom zou kunnen voorkomen. De kans dat dit in werkelijkheid zo zal uitpakken is klein maar niet weg te cijferen. Weermodel ECMWF heeft die buien niet in z'n uitvoer zitten en houdt het dan ook grotendeels droog, afgezien wat wat druilerige regenval.

Bij beide modellen zien we dat het op dinsdag en woensdag grotendeels droog blijft, met regionaal misschien nog eens wat regen. Op donderdag zou de kans op regen van betekenis dan beduidend groter worden. Maar ook hier moeten we met twee woorden spreken, vooral dan vanwege de termijn. Tegen dat het zover is kan er immers nog veel veranderen op de weerkaarten.