De weerkundige lente begint nog zacht maar later wordt het gevoelig kouder

Ruben - 28/02/2021 - 11:12

Voor een goed beeld van de meest waarschijnlijke weersontwikkelingen op de langere termijn is het altijd beter om vooral naar de pluimverwachtingen te kijken. Deze geven ons immers in één oogopslag een indicatie voor de trend en betrouwbaarheid van de weerkaarten. 

Op zondag 28 februari zien we dat de weerkundige lente op maandag 1 maart start met een reeks zachte maxima. Mogelijk komen we op woensdag zelfs even boven 15°C uit, een graad of 6 zachter dan normaal. 's Nachts zakt de temperatuur tot dicht in de buurt van het vriespunt en kunnen we grondvorst verwachten.

In de loop van donderdag komt er dan koelere lucht binnen waarna we vanaf vrijdag maxima beneden 10°C mogen verwachten. Ook de nachten worden kouder met ook op neushoogte temperaturen beneden het vriespunt. Tenzij wolkenzones nog voor een dekentje komen zorgen. Dat hangt soms van details af die één week van tevoren nog onmogelijk correct in de weermodellen kunnen worden voorzien.

Hoe dan ook, de lente kriebelt soms misschien al zo hard dat sommige mensen overenthousiast vorstgevoelige plantjes onbeschermd buiten zouden kunnen zetten. Maar daarvoor is het dus écht nog véél te vroeg.

Temperatuurpluim ECMWF

pluim 2802