Een droge periode met regelmatig nachtvorst

Ruben - 28/12/2019 - 11:23

Na een kletsnatte periode zal het vele oppervlaktewater de komende dagen langzaam maar zeker dieper in de grond kunnen trekken. Het blijft in Limburg immers tot en met donderdag 2 januari droog. Op vrijdag kan er wat regen vallen, maar grote hoeveelheden zijn er niet te verwachten.

We danken deze droge periode aan hogedrukinvloeden over onze omgeving. Deze hoge luchtdruk zal regelmatig voor grotendeels heldere en windstille nachten zorgen, waardoor de temperatuur vlot onderuit kan gaan. Deze nachtvorst noemen we in het weerjargon "stralingskou". Echt winterweer is dit niet, aangezien er geen koude luchtmassa's naar onze omgeving worden getransporteerd. De kans op sneeuw is dus ook onbestaande, aangezien de temperatuur 's nachts onder een wolkenlaag makkelijk 3 tot 5 graden hoger zou blijven. Mocht het eens een dagje mistig blijven, dan zou de temperatuur overdag beneden 5 graden blijven. Maar doorgaans geraken we aan maxima tussen +5 en +8°C.

Temperatuurpluim 28 december:

temperatuurpluim 28-12-2019

Neerslagpluim 28 december:

Neerslagpluimmm

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen