Een warm en droog weekend gevolgd door een koele en wisselvallige midweek

Ruben - 13/08/2021 - 11:14

Eindelijk krijgen we in Limburg nog eens een droog, warm en vrij zonnig zomerweekend!
De temperatuur loopt op naar maxima rond 25°C en op een terras zal het tijdens de zonnige perioden sowieso nog meerdere graden warmer worden. 's Avonds koelt het gemoedelijk af met pas na 21 uur temperatuur beneden 20°C. Tegen dan zullen vele vrolijke muggen al dansend van de partij zijn...

Dit aangename weertje zal ongetwijfeld naar méér smaken, maar dat méér krijgen we in elk geval niet begin volgende week. De temperatuur zet dan namelijk een flinke stap terug en de regenkansen worden groot. 
Mogelijk zal de atmosfeer in het weekend van 21 en 22 augustus opnieuw stabiliseren maar dat vraagt nog om bevestiging gedurende de dagen die volgen. Het kan echter zomaar gebeuren dat we in de laatste 10 dagen van de maand mooi zomerweer krijgen.

In de temperatuurpluim van weermodel ECMWF zien we heel duidelijk hoe de temperatuur vanaf maandag een flinke stap terugzet. Het wordt tot en met vrijdag zelfs weer moeilijk om aan 20 graden Celsius te geraken. Indien het bewolkt blijft zal dat bijvoorbeeld op dinsdag niet lukken, maar een korte opklaring kan de temperatuur altijd al snel een zetje van enkele graden geven.

Temperatuurpluim ECMWF

Bron: Weerplaza
eps_pluim_tt_06380 13082021

In de neerslagpluim zien we dat er op zaterdag en zondag geen neerslagsignaal te vinden is. Vanaf maandag wordt het dan abrupt natter. Pas aan het eind van de week zou de atmosfeer stabiliseren door stijgende luchtdruk in onze omgeving.
Geen prettig vooruitzicht dus voor wie precies deze week verlof heeft. De droge perioden zullen zoals gewoonlijk meestal veel langer duren dan de natte, maar het blijft moeilijk plannen.

Neerslagpluim ECMWF

eps_pluim_rr_06380 13082021