Een winderige woensdag in aantocht

Ruben - 23/08/2020 - 10:50

Tussen dinsdagavond en woensdagavond zal er een kleine depressie vanuit Schotland richting Denemarken trekken.
Aan de zuidkant van de kern komt er een sterk windveld te staan. Dit kan leiden tot storm op de Noordzee, en een krachtige wind boven Limburg. Hoe zuidelijker de kern passeert, hoe harder het in Limburg zal gaan waaien. Momenteel staat er een maximaal windveld van 5 tot 6 Beaufort op de weerkaarten, met rukwinden tussen 65 en 80 km/u. In de loop van de volgende dagen zal dit nog wel wat preciezer worden in kaart gebracht.

Na een warme dinsdag aan de voorzijde van de depressie stroomt er in de loop van woensdag weer koelere lucht binnen.
Samen met de wind zal het er dus wel een vleugje herfst in de lucht hangen. Veel regen zit er voor Limburg op woensdag echter niet in, tenzij de depressiekern uiteindelijk een flink stuk zuidelijker dan nu wordt voorzien uitkomt.

Windstotenpluim weermodel ECMWF op zondagochtend

Woensdag kans op rukwinden boven 75 km/u

De windsnelheid staat hier in m/s. De grijze stippellijn markeert 75 km/uur, de roze stippellijn de kaap van 100 km/uur.
Omrekenen naar km/u kan via deze link.

Luchtdruk op woensdagochtend volgens weermodel GFS

luchtdruk 26082020 23-8

Windveld woensdagochtend volgens GFS

windveld 26-8 23-8

Temperatuurpluim GFS zondagochtend:

Temperatuurpluim gfs 23082020

Aan de voorzijde van de depressie wordt dinsdag vanuit het zuiden warme lucht opgepompt. Aan de achterzijde stroomt er op woensdag vanuit het noordwesten veel koelere lucht binnen. Vandaar de grote contrasten tussen beide dagen.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen