Een zeer winterse week in de Ardennen: 30 tot lokaal 50 centimeter sneeuw mogelijk

Ruben - 24/12/2020 - 12:23

De volgende dagen zal er boven 500 meter veel sneeuw vallen. Vooral op zondag en maandag zal het sneeuwdek op de hoogste toppen van ons land flink aandikken. Het is niet uitgesloten dat er tegen het midden van de week een halve meter sneeuw ligt.
De sneeuwgrens zal vaak tussen 400 en 500 meter komen te liggen. In de valleien zal het dus vaak dooien. Net als bij ons in Limburg. Mogelijk zou een goed gemikte en getimede bui eens even een smeltend sneeuwlaagje kunnen veroorzaken, maar dat kan doorgaans pas in de laatste 12 uur van tevoren worden ingeschat. Een blijvende sneeuwlaag zit er voor onze provincie dit jaar waarschijnlijk niet meer in.

Voor wie naar de Ardennen trekt zou ik als tip willen geven om minder bekende locaties uit te zoeken. Als iedereen naar Baraque Michel, Signal de Botrange of Baraque Fraiture trekt zal het daar uiteraard een overrompeling worden. Langlauf verhuur en skipistes blijven sowieso gesloten. Uiteraard zijn ook de cafeetjes en restaurants gesloten.
Zondag valt bovendien ten zeerste af te raden wegens wind en grote sneeuwhoeveelheden.

Simulatie sneeuwdek per 6 uur volgens weermodel ECMWF voor de komende 10 dagen

Rechtsboven loopt de tijd en datum mee tot zondag 3 januari
simulatie241222020

De hoogte van het uiteindelijke sneeuwdek hangt uiteraard af van de koers van buien en sneeuwzones. Waarbij de exacte neerslaghoeveelheid moeilijk te voorzien is. Details kunnen soms het verschil maken tussen 0 centimeter en 10 centimeter. Maar wanneer de algoritmes van de weermodellen met sneeuwhoogtes boven 20 centimeter komen kan je er wel van uitgaan dat er werkelijk een mooie sneeuwlaag zal vallen.

Beneden toon ik de simulatie van weermodel ECMWF voor de volgende 10 dagen. Je zal zien dat er soms ook over delen van Limburg wat sneeuw wordt voorzien, maar voor Limburg hangt zo'n mogelijk sneeuwlaagje van veel meer details af dan voor de toppen van ons land. Voor een blijvend sneeuwdek wordt het bij ons voorlopig net niet koud genoeg, maar een goed gemikte buienlijn zou regionaal misschien eens even een wit spoor kunnen achterlaten. Dit gaan we echter pas kort van tevoren zien aankomen.

Berekende sneeuwlaag kerstochtend

vrijdag1 2412

Op de Hoge Venen zou er op kerstochtend dus een goeie 5 centimeter sneeuw kunnen liggen, mogelijk nog wat meer op de allerhoogste toppen.

Berekende sneeuwlaag zondagochtend

zondagochtend 2412cm

Berekende sneeuwlaag maandagochtend

maandagochtend24122020

Tussen zondagochtend en maandagochtend zal er dus veel sneeuw vallen in de Ardennen.
Wie er wil gaan genieten van winterse landschappen zal echter rekening moeten houden met een krachtige wind.
Zeker voor kleine kinderen zal dit alles behalve leuk zijn. De gevoelstemperatuur zal daar tot beneden -10°C zakken. Leuk voor wie dit eens wil beleven, maar niet prettig voor de gevoelige wangen.
Op de scheiding tussen dooi en vorst (ergens tussen 400 en 500 meter) is het bovendien opletten voor afbrekende takken door de wind en het gewicht van de natte sneeuw.

Berekend sneeuwdek ECMWF 31 december:

oudjaar24122020

Voorlopig zou ik het dunne sneeuwlaagje boven Limburg negeren.
Pas na Nieuwjaar zouden de kansen bij ons mogelijk groter worden, maar dat is nog zó ver vooruit dat het eigenlijk geen zin heeft om daar reeds over te speculeren. Want morgen zou er voor 2 januari net zozeer een verzachting op de weerkaarten kunnen verschijnen...

Hecht dus ook niet teveel waarde aan een eventuele sneeuwverwachting die weer in diverse apps zou kunnen opduiken voor een periode van 5 tot 10 dagen vooruit. Dit zal er bij een volgende update doorgaans sowieso anders uitzien. Uiteraard betekent zo'n berekening wél dat er in theorie kans is op sneeuw. Het in de praktijk wit krijgen is voor Limburg echter vaak een ander paar mouwen.

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen