Erg wisselvallige periode op komst

Ruben - 03/05/2023 - 11:09

Donderdag krijgen we tijdelijk te maken met een opstoot van warme luchtmassa's en blijft het tot de late avond droog.
"Eindelijk lente!" wordt er hier en daar alweer geroepen of geblokletterd, terwijl we de voorbije weken reeds heel wat prachtige lentedagen hebben gehad. En terwijl er voor de dagen nadien veel wisselvalligheid op de kaarten staat. Véél meer dan we de voorbije weken hebben gehad.

Volgens weermodel ECMWF kunnen we de komende 9 dagen gemiddeld 50 liter per vierkante meter verwachten. Slecht nieuws voor de landbouwers die op een gunstig moment wachten om te hooien. Goed nieuws voor wie allergisch is van allerlei pollensoorten. Vervelend voor wie droge fietstochtjes wil plannen, al kan dat op korte termijn doorgaans wel lukken.

Slecht nieuws ook voor de weerman die weer dagelijks geconfronteerd wordt met negativiteit ... terwijl we eigenlijk alleen maar blij zouden moeten zijn met een wisselvallig tot nat voorjaar. Want de natuur is dat ook, en daar maken we met ons verwende leventje uiteindelijk allemaal deel van uit.
Ook al doen zoon- of dochterlief hun communie op een regenachtige zondag. Enige oplossing om dát met zekerheid te voorkomen: communie afschaffen.

Neerslagpluim weermodel ECMWF

Bron: weerplaza.nl
eps_pluim_rr_06350_1 03052023.png

Uit bovenstaande pluim zien we dat de kans groot is dat er in de loop van vrijdag een neerslagzone verwacht kan worden. Vervolgens kan het zaterdag lange tijd droog blijven maar is er voor zondag weer een grote kans op neerslag af te leiden. Ook de gehele volgende week blijft het wisselvallig met geregeld regen of buien. Wat niet wil zeggen dat er niet eens aangename uurtjes kunnen tussen zitten. Wie daarnaar zoekt zal ze ongetwijfeld weten te vinden.

Neerslagsom ECMWF (rode lijn in pluim) tot donderdag: 45 tot 55 liter per vierkante meter boven Limburg

Bron: wxcharts.com
clipboard21 03052023.jpg

Uit de temperatuurpluim blijkt ook dat we na het weekend weer overschakelen op een koelere variant van de lente. 

Temperatuurpluim weermodel ECMWF: Langdurige warmte zit er nog niet in.

Bron: Weerplaza.nl
clipboard23 03052023.jpg