Explosieve atmosfeer: Komende uren en dagen kans op zware buien

Ruben - 12/08/2020 - 12:28

Het is momenteel drukkend warm in Limburg. Bovendien is de atmosfeer energiek en onstabiel, zodat er fikse buien kunnen ontstaan.  Niet alleen de volgende uren, maar ook in de loop van de volgende dagen zullen we zeer waarschijnlijk in verschillende fasen te maken krijgen met buien en onweer.

Niet iedere locatie in Limburg zal hiermee gelijkmatig worden bedeeld, maar het is wél iets om overal voortdurend rekening mee te houden. Meerdere buien zullen namelijk zeer intens worden, met onder de kern overvloedig veel regenval in korte tijd. Er kunnen ook talrijke ontladingen worden verwacht. Lokaal kan er ook hagel aan te pas komen, net als plotse valwinden die schade kunnen veroorzaken.

Waar en wanneer de buien precies zullen vallen is onvoorspelbaar. Om dit even te aan te tonen plaats ik de meest recente berekeningen van woensdagmiddag, afkomstig van twee fijnmazige weermodellen die elk een simulatie maken van te verwachten buien. We zien hierbij zeer grote verschillen in timing en locatie van de buien. De praktijk zal er per definitie altijd anders uitzien dan eender welke modelberekening. In dit soort situaties zijn de modellen dus enkel indicatief te gebruiken, en moeten we afgaan op de radarbeelden om te zien hoe de feiten zich ontwikkelen.

Simulaties voor 18 uur vanavond

Weermodel COSMO
Weermodel AROME
Arome 18 12-8-2020

Simulaties voor middernacht

Weermodel COSMO
Weermodel AROME

Simulaties voor donderdagochtend 8 uur

Weermodel Cosmo
Weermodel AROME
Arome 8u 12082020

Ook in de loop van donderdag, vrijdag en zaterdag kunnen er dus nog buiengolven over Limburg trekken.
Details zijn hierover vanzelfsprekend niet te geven (zie boven), maar het kan van tijd tot tijd dus wel even spannend worden.

Indicatie voor donderdag 23 uur volgens weermodel ECMWF

ec 12-8 vrij

Indicatie voor vrijdag 20 uur volgens weermodel ECMWF

ecmwf vrij 12-8

Indicatie voor zaterdagmiddag volgens weermodel ECMWF:

ECmwf 12-8 13u

Lezingen

U kan Ruben Weytjens boeken voor een lezing op uw school, binnen uw bedrijf of voor uw vereniging.

Dit kan dus zowel overdag of 's avonds op weekdagen, maar eventueel ook tijdens het weekend. Ruben geeft lezingen die onder te verdelen zijn in 2 hoofdthema's: “Weer en klimaat” en “Noorderlicht en natuur in het noorden”. De lezingen duren meestal ongeveer 90 minuten, excl. 15 minuten pauze en een vragenrondje.

Overzicht aanbod lezingen